Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Rabobank voorziet nog een correctie voor melkprijs

12 September 2023 - Wouter Baan

Hoewel de melkprijzen al stevig zijn verlaagd, is de bodem vermoedelijk nog niet bereikt. Rabobank voorziet in haar jongste sectorprognose Europabreed nog een lichte correctie in de komende maanden.

De sectorprognose staat bepaald niet bol van goede perspectieven voor de zuivelketen. Na een uitstekend sentiment en recordhoge prijzen in 2022 tapt de markt nu uit een ander vaatje. Vooral de melkpoeders zijn stevig afgewaardeerd, zo signaleert de bank. De kaasprijzen zijn stabieler. Niet alleen in Europa, maar ook in de andere belangrijke exportregio's als Amerika en Nieuw-Zeeland zijn de prijzen weggezakt. In Europa zitten de prijzen historisch gezien volgens de bank nog op een relatief hoog niveau.

Melkproductie blijft groeien
De afgewaardeerde prijzen nodigen een lagere productie uit. Wel blijft er sprake van groei, denkt de bank. "De prognose voor de belangrijkste exportregio's is bijgesteld van 0,5% naar 0,3% jaar-op-jaar groei. Voor volgend jaar gaan we vooralsnog uit van een plus van 0,4% ten opzichte van 2023", zo schrijft de bank. Verder blijft de prijsinflatie voor zuivelproducten in Europa hoog ten opzichte van 2021, hoewel er sprake is van een afvlakkende trend. Consumenten houden daarom vermoedelijk de hand op de knip. Ook stipt de bank aan dat de foodservice selectiever inkoopt.

Kort samengevat kent de Europese zuivelmarkt momenteel twee gezichten. De prijzen voor melkpoeders staan onder druk, terwijl een duidelijke verbetering van de vraag nog uitblijft. De EU-prijzen en spotprijzen voor kaas en boter lijken daarentegen redelijk stabiel te zijn. Dit terwijl de piek van de Europese melkvolumes achter de rug is.

Melkprijs en China
De melkprijs is volgens de bank redelijk bij met het volgen van de zuivelmarkt, al verwacht de bank nog wel een kleine correctie. Dit zal ook de melkproductiegroei in ons land afremmen, zoals we over augustus ook al zagen. In de Verenigde Staten wordt een kleine verbetering voorspeld, maar dit is niet afdoende om de margedruk op te vangen. In Nieuw-Zeeland beweegt de melkprijs van Fonterra mee met de neerwaartse verwachtingen die de bank had.

Verder is de bank ook niet optimistisch over de ontwikkeling van de Chinese zuivelconsumptie, als gevolg van de zwakke economische situatie. Dit drukt ook de afzetkansen van Europese zuivelexporteurs. Temeer omdat de Chinese melkproductie met maar liefst 7,5% is gegroeid in de eerste helft van dit jaar. In de tweede helft van dit jaar zakt de groei waarschijnlijk terug tot ruim 3%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden