Fonterra

Nieuws Melk

Fonterra geruster over markt na tweede record

21 September 2023 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra heeft opnieuw een recordjaar achter de rug, met een iets lagere melkprijs dan het jaar ervoor, maar met een veel hogere winst. De resultaten leken wel op voorhand te worden bedorven door zorgen over de markt, maar nu ziet de onderneming weer een beetje meer licht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CEO Miles Hurrell verwachtte ruim een maand geleden nog op zijn vroegst in de tweede helft van 2024 een herstel, nu ziet hij 'vroeg in 2024' toch weer een aantrekkende markt.

De zuivelmarkt is in de loop van dit kalenderjaar sterk in beweging geweest en is dat nog. Fonterra wist dat het een goed boekjaar zou maken, maar zag ook dat er in de loop van 2023 steeds meer donkere wolken samenpakten boven de zuivelmarkt. Daarom is de melkprijsprognose ook diverse malen bijgesteld, soms heel dicht achtereen. De laatste paar weken lijkt er toch iets meer positief sentiment in de markt te komen, onder meer doordat China weer actiever wordt als koper. 

De resultaten over vorig jaar zijn evenwel erg goed. De omzet steeg van omgerekend €12.164 miljoen (€12,16 miljard) naar €13.652 miljoen. De winst steeg veel meer. Na belasting kwam die uit op €876 miljoen, tegenover €324 miljoen het jaar ervoor. In de hoge winst over het afgelopen jaar zit evenwel ook een eenmalige bate verwerkt van €144 miljoen vanwege de verkoop van Chileens dochterbedrijf Soprole. 

De melkprijs is NZ $8,22 per kilo milksolids lager dan de NZ $9,30 van het voorgaande jaar, maar toch nog steeds behoorlijk goed, te meer omdat er nog een totaal dividend van NZ $1,00 per kilo milksolids (NZ $0,95 per aandeel) overheen komt. Dat is NZ $0,59 meer dan in het jaar ervoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox