Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoedermarkt tankt vertrouwen bij

27 September 2023 - Wouter Baan

De melkpoederprijzen staan al bijna anderhalf jaar onder druk, waarbij veel waarde is verdampt. De bodem lijkt nu echter te zijn bereikt. Na een paar prijsverhogingen achter elkaar heeft de markt duidelijk vertrouwen bijgetankt. Daarbij vallen de exportcijfers minder slecht uit dan gedacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van magere melkpoeder zit ondertussen weer boven €2.300 per ton, terwijl er een paar weken geleden nog sprake van was dat de psychologische bodem van €2.000 het niet zou houden. De opleving is een gevolg van aanwakkerende koopinteresse, zo geven diverse partijen aan. Klaarblijkelijk is het besef bij inkopers doorgedrongen dat de huidige prijsniveaus niet slecht zijn om volumes op termijn vast te leggen.   

Exportcijfers
Ook de afzet buiten Europa valt op papier niet tegen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Het sentiment is onder handelshuizen en producenten wordt soms overigens wel anders ervaren. Sinds februari al noteren de Europese exportcijfers van magere melkpoeder boven het niveau van vorig jaar. In de eerste zeven maanden noteerde het Europese exportvolume een stijging van ruim 2% tot 3,5 miljoen ton. Deze stijging is natuurlijk niet veel, maar de productievolumes liggen Europabreed ook wat lager.

China koopt door de economische teruggang wel lagere volumes, maar de afzet naar een land als Algerije compenseert dit. Ook de uitvoervolumes van weipoeder liggen boven het niveau vaan vorig jaar. Wel is het goed om te realiseren dat de melkpoedermarkt vorig jaar in het teken stond van schaarste en er daardoor minder product te exporteren viel. Wanneer we de uitvoervolumes vergelijken met recordjaar 2021 dan is er wel sprake van een behoorlijke teruggang.

Correctie omhoog
Al met al lijkt de conclusie dat de melkpoedermarkt in de afgelopen maanden teveel naar beneden is gepraat, waarop nu een opwaartse correctie plaatsvindt. Prijsstijgingen tot €2.500 per ton lijken mogelijk te zijn. De markt vindt steun bij de seizoensmatige daling van de melkaanvoer. Daarbij gaat er naar verluidt veel melk de kaasbak in, gezien dit de beste valorisatie geeft. Tegelijkertijd worden de melkpoedervoorraden nog altijd als ruim omschreven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox