Shutterstock

Nieuws Melk

Fonterra stukje positiever over melkprijs

9 Oktober 2023 - Wouter Baan

De verwachtingen voor de melkprijs van Fonterra zijn positiever dan een paar maanden geleden. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie heeft op basis van de aantrekkende zuivelprijzen op de Global Dairy Trade de prognoseprijs voor het lopende seizoen verhoogd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In augustus verlaagde Fonterra de melkprijs voor seizoen 2023/24 nog twee keer achter elkaar toen de zuivelprijzen behoorlijk onder druk stonden. Ondertussen tapt de markt uit een ander vaatje. Dit komt goed tot uiting op de Global Dairy Trade, waar met name de melkpoederprijzen behoorlijk tijdens de afgelopen veilingsessies terrein wonnen. Vooral volle melkpoeder is bepalend voor de melkvalorisatie bij Fonterra en die prijs is opgeklommen tot krap $3.000 per ton. Dit is historisch gezien zeker geen topniveau, maar het kan ook slechter.

Hierop heeft de board van Fonterra besloten om de melkprijs met $0,50 te verhogen tot $7,25 per kilo milk sollids. Dit is het middelpunt van de bandbreedte $6,50 tot $8. Ondanks de opwaartse correctie blijft de verwachtingsprijs uitkomen op het laagste punt sinds 2019. 

China en El Niño
In een toelichting zegt CEO Miles Hurrel dat de aantrekkende GDT komt door meer Chinese koopinteresse. Wel houdt hij een slag om de arm of de opwaartse lijn kan worden doorgetrokken. Dat is niet verwonderlijk, gezien de penibele economische situatie in het Aziatische land. Aan de aanbodzijde van de markt is er ook wat verlichting in de vorm van afzwakkende melkproductie in veel exportregio's, zo signaleert Hurrel. Mede door weerfenomeen El Niño is het melkaanbod in Nieuw-Zeeland minder groot dan vorig jaar. Wel staat de seizoenspiek voor melk voor de deur, maar dat is een ingecalculeerd effect.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden