Aldi

Interview Erna van der Wal

Kruidenrijk grasland deel duurzaamsheidbeleid Aldi

13 Oktober 2023 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Nee, het wordt geen speciale melkstroom, zoals On the Way to PlanetProof, Weidemelk of biologisch. Wat is dan wel het doel van het project Kruidenrijk Grasland dat de supermarktketen een jaar geleden samen met FrieslandCampina heeft opgezet? Daar hebben we het over met Erna van der Wal, hoofd Corporate Responsibility & Quality Assurance bij Aldi.

43 melkveehouders van FrieslandCampina zijn in samenwerking met Aldi een jaar geleden begonnen met het inzaaien van kruidenrijke mengsels op in totaal 80 hectare weiland. Op basis van bodemonderzoek wordt een mix van kruiden samengesteld. Hierin zitten vaak verschillende klavers, luzerne, biggenkruid, cichorei en smalle weegbree. Na het eerste jaar zijn de eerste resultaten van het project volgens FrieslandCampina positief. De leden-melkveehouders die meedoen hebben minder droge grond, meer bijen, vogels en vlinders in de wei en gebruiken minder (kunst)mest. Verder zijn de waardevolle mineralen en sporenelementen volgens FrieslandCampina goed voor de gezondheid van de koe.

Er is volgens de zuivelcoöperatie nog wel meer onderzoek nodig. Het project loopt ook nog vier jaar. Aldi heeft zich er voor vijf jaar aan verbonden om volop te kunnen leren van de effecten van kruidenrijk grasland, maar vooral ook om continuïteit te bieden, geeft Van der Wal aan. Daarnaast biedt de lengte van het project volgens haar ook houvast om het intern en voor klanten tastbaar te maken.

Aldi verkocht onder het huismerk Milsani al PlanetProof-zuivel van melk van leden-melkveehouders van FrieslandCampina. "We zijn gaan kijken wat we samen nog meer konden gaan doen", vertelt het hoofd Corporate Responsibility van Aldi over de totstandkoming van het project. "We hebben gesprekken gevoerd met onder andere. LTO en NAJK - via het samenwerkingsverband 'Waardecreatie in Ketens; we hebben de boerenprotesten gehad; er is de roep om een beter verdienmodel voor boeren. Dat kwam allemaal bij elkaar. We zijn gaan kijken naar wat de wensen zijn uit de praktijk. Ook met het oog op aansluiting bij bestaande regelingen, zoals het GLB. Bovendien is het voor ons als supermarkt van belang dat we dit project goed kunnen uitleggen aan de klant."

Aldi is verantwoordelijk voor de communicatie over het project aan de klant en financiert de kosten plus een compensatie voor de mogelijk lagere opbrengst. De boeren krijgen anderhalf keer de kosten voor het zaaien en onderhouden van het kruidenrijke grasland, aldus Van der Wal.  

Samen aan het pionieren
Het Kruidenrijk Grasland-project wordt niet op de zuivelverpakkingen gepromoot en dat is vooralsnog ook niet de bedoeling. Alleen al omdat het geen gescheiden melkstroom is, zoals PlanetProof, Weidemelk of biologisch. "De melk is uitgesmeerd over hele kaas- en zuivelcategorie van melk van FrieslandCampina. De deelnemers zijn niet alleen PlanetProof-boeren. Daar hebben we geen onderscheid in gemaakt. De voorwaarde was dat we ook laagdrempelig willen zijn voor jonge boeren, wat ook een wens was van het NAJK. Verder hebben we gelet op spreiding door heel Nederland, ook vanwege de verschillende grondsoorten. We weten namelijk niet hoe zaden zich overal ontwikkelen. We zijn samen aan het pionieren en boeren kunnen ook van elkaar leren. Elke boer heeft zijn eigen aanpak."

In de andere landen waar de Duitse discounter actief is, wordt er niet geëxperimenteerd met kruidenrijk grasland. "Het project is alleen in Nederland. We zijn naar mijn weten zelfs de enige supermarkt die dit doet. Als je Nederland vergelijkt met Aldi Duitsland, dan focussen ze daar met name op dierenwelzijn." Van der Wal heeft onlangs het project aan collega's uit andere landen gepresenteerd. "Het wordt als een mooi voorbeeld gezien van ketensamenwerking."

Duurzaam en goedkoop gaan wél samen
Volgens Van der Wal bestaat er een misvatting onder klanten dat duurzaam en goedkoop niet samengaan. "We hebben een klein en uitgekiend assortiment, efficiënte logistieke processen en geen poespas in de winkel. Daarom is de prijs laag. De prijs is belangrijk, maar wij willen klanten ook een verantwoord en gezond assortiment bieden. Als je als supermarkt niet goed bezig bent, krijg je ook vragen van klanten."

Aldi Nederland werkt sinds 2019 voor de zuivel samen met On the way to PlanetProof. Van de vla, melk en yoghurt is momenteel 65% PlanetProof of biologisch en bij de kaas is dat 8%. De groente en fruit uit Nederland is bijna allemaal voorzien van het keurmerk. Van der Wal: "Verduurzaming is een ongoing process. Je denkt vandaag klaar te zijn, en dan staat het volgende al om de hoek te kijken en ga je weer een stap verder zetten. Dat is wat boeren ook meemaken. De politiek en samenleving vragen om op duurzaamheid stappen te blijven zetten. Ook ngo's zetten druk. Het is een krachtenveld met verschillende belangen."

Vaker op bezoek bij telers en melkveehouders
Behalve over de biodiversiteit heeft Aldi ook geleerd over de verscheidenheid aan melkveehouders. Van der Wal: "Aldi had voorheen altijd een klein inkoopkantoor. Telers, melkveehouders of andere leveranciers spraken we nauwelijks. Nu bezoeken we telers en boeren vaker. Dit project helpt daarbij. We zijn bij boeren op bezoek geweest, en de ene boer is andere niet. Wat het oplevert, is meer wederzijds begrip van waarmee je bezig bent. En boeren leren er natuurlijk ook van: wat koeien lekker vinden, het watervasthoudend vermogen, welke insecten erop afkomen. We zijn nu een jaar bezig. Ik benieuwd wat we komend voorjaar zien. We leren samen gedurende het project."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 14 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906305/kruidenrijk-grasland-deel-duurzaamsheidbeleid-aldi]Kruidenrijk grasland deel duurzaamsheidbeleid Aldi [/url]
Mooi initiatief. Ben blij dat mw VanderWal andere genen heeft dan Barbie van der Wal met haar malversaties! Misschien wel goed te kijken naar de opmerking dat de grond minder droog is. Dat is waarschijnlijk van welke kant je er naar kijkt, dan heb je altijd gelijk!
Abonnee
Tijdbom 16 Oktober 2023
Allemaal leuk,lief en aardig,maar hoe krijg je de ONkruiden weg,zonder geweld te doen aan de kruiden?Met de hak of trekken?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden