Shutterstock

Analyse melk

Terugslagje vloeibaar deert zuivelprijzen niet

13 Oktober 2023 - Klaas van der Horst

Vloeibare zuivel wordt iets goedkoper, hoewel spotmelk qua prijs nog steeds boven fabrieksniveau zit. Vaste zuivel zet de opmars omhoog voort. Kaas, poeder en ook boter worden weer duurder en er is vertrouwen in verdere prijsstijgingen. De ontwikkeling versterkt de basis onder de melkprijzen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het kan zijn dat het tempo van prijsstijging wel iets afneemt, want er zit bij veel kopers zeker weerstand. Partijen in de markt menen dan ook dat de future-prijzen voor onder meer melkpoeder te optimistisch zijn. 

De DCA-notering voor magere melkpoeder food komt deze week uit op €2540 per ton, maar achter deze notering zit een enorme spread aan prijzen. Sommige partijen hebben product verkocht tot meer dan €2700 per ton.

De rest van de poedermarkt beweegt mee omhoog. Volle melkpoeder en fat filled poeder stijgen ook in prijs.

De prijs van melkpoeder is in de voorbije weken ook enorm gestegen, maar dat is deels een ander verhaal, met meerdere oorzaken. De prijsstijgingen zijn niettemin reëel.

Voor wat betreft de foliekaas zijn producenten behoorlijk optimistisch. Producenten sturen aan op prijzen richting tot boven de €3,80 per kilo, tot 'richting €4,00. Of de markt daarin meegaat, zal de tijd uitwijzen.

Tweedeling op botermarkt
De botermarkt moet nog steeds leven met twee prijzen: één voor voorraadboter, en één voor verse boter. Gezien de hoge roomprijs van nog steeds €6500 per ton (de DCA-notering) zou verse boter tussen de €5700 en €5800 per ton moeten kosten. Maar die prijs betaalt feitelijk gezien niemand. Temeer omdat ook oudere boter beschikbaar is vanaf €4600 per ton. Het allergoedkoopste product is waarschijnlijk niet geschikt om in de supermarkt te leggen, maar voor andere toepassingen wel goed te gebruiken.

De DCA-notering komt deze week uit op €4820 per ton. Wie nu per se verse boter wil hebben, moet waarschijnlijk een paar honderd euro meer betalen. Producenten willen trouwe klanten wellicht een beetje helpen, maar eigenlijk kan de productie van verse boter niet uit. Het wordt alleen nog geproduceerd op oude contracten. 

Bij alle prijsstijgingen was er ook een marktsegment waar het de andere kant op ging. De prijzen voor vloeibare zuivel glijden af. Bij rauwe melk is de daling beperkt, bij de half-fabrikaten room en magere melkconcentraat zijn de dalingen serieuzer. Met name het laatste product moest deze week een flinke veer laten.
{{dataviewSnapshot(46_1697123113)}}

Melk
Rauwe boerderijmelk brengt deze week op de spotmarkt wel iets minder op, maar blijft toch al voor de 7e week boven de gemiddelde fabrieksprijzen zitten. Er blijft een goede vraag naar meer melk en wellicht zal de behoefte daaraan door de blauwtonguitbraak in het westen van Nederland en Vlaanderen nog wel eens kunnen toenemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden