Milcobel

Nieuws melk

Belgische zuivelaars zetten laatste stap omlaag

18 Oktober 2023 - Klaas van der Horst

Zowel Milcobel als Laiterie des Ardennes (LDA) verlagen hun nieuwe melkprijzen nog één keer, in de verwachting dat daarmee de bodem is bereikt. Bij Milcobel gaat het om de melkprijs voor oktober, bij LDA om die voor september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beide ondernemingen verlagen de melkprijs naar een niveau van €35,00 per 100 liter bij de wettelijke Belgische gehalten. De melkprijs bij reële gehalten van 4,3% vet en 3,5% eiwit is evenwel hoger. LDA betaalt over september een melkprijs uit van €37,37 per 100 liter - bij een jaarleverantie van 1,3 miljoen liter melk, Milcobel betaalt bij dezelfde condities over oktober een melkprijs uit van €37,98 per 100 liter. 

Melkprijsvergelijker Boerenbusiness
Milcobel zelf noemt als maximale melkprijs een bedrag van €39,09, maar dit is bij een volume dat meer dan twee keer zo groot is als het volume waar in de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness mee wordt gerekend. Voor slechts een handvol boeren is dit een haalbare prijs. 

Milcobel heeft er wel vertrouwen in dat de ergste problemen op de zuivelmarkt nu achter de rug zijn. "Recent vallen een paar positieve knikjes te noteren in de zuivelnoteringen. Dit zet zich vandaag nog niet door in de melkprijs, maar Milcobel houdt er vertrouwen in dat - als deze positieve trend aanhoudt, een spannende periode kan worden afgesloten", zo geeft het bedrijf aan in een persbericht.

LDA profiteert van GDT
LDA ziet ook een bodem bereikt, maar durft iets concreter aan te geven te hopen dat de prijs in de komende maanden de weg omhoog weer vindt. LDA ziet ook de prijs van haar producten op de GDT-veiling omhooggaan en plukt daar de vruchten van.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox