Agrifoto

Analyse Ruwvoer

De strijd is nog niet gestreden met de maïsoogst

24 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De grootste drukte is inmiddels wel achter de rug in de ruwvoer handel. Dat wil niet zeggen dat de spanning er af is. In de maïs is de strijd nog niet gestreden door de regen van de laatste weken. Verder valt op dat de vraag naar bijproducten goed is. Veehouders zijn actief opzoek naar aanvulling op de rantsoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Regen heeft de vervelende eigenschap dat het niet altijd valt op het moment dat het nodig is. De neerslag van de laatste weken is te veel van het goede voor de oogst van de snijmaïs. En fatsoenlijk vast droog weer zit niet in de voorspellingen. Het is dan ook modderen om de maïs eraf te krijgen. Vooral in het noorden van het land staat best nog wel wat (laat gezaaide) maïs vast. Het wordt nog een uitdaging om die netjes in de kuil te krijgen. Over de kwaliteit van de maïs die geoogst is zijn de verwachtingen over het algemeen goed. Kuiluitslagen zijn nog nauwelijks bekend, maar het zou verschillende bronnen verbazen als die straks tegenvallen. De prijzen van snijmaïs lopen wat uiteen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs komt deze week uit op €80 per ton.

Met de maïsoogst een heel eind afgerond is het ook iets rustiger in de vraag naar producten voor de afdek. Dit verschilt overigens wel per regio. De algehele tendens is wel dat voor de afdek niet meer alle zeilen hoeven worden bijgezet. Dat wil niet zeggen dat het rustig is in de handel in bijproducten. Of het nu is dat de voerderwaarde van kuilgras bij sommige veehouders wat tegenvalt, omdat brok goed aan de prijs is of door leveringsproblemen met sommige stromen, maar de vraag naar bijproducten zit er goed op. De bietencampagne lijkt eindelijk goed op stoom te komen en daarmee gaat ook de levering van perspulp soepeler. De beschikbaarheid van bierbostel wisselt wat van leverancier tot leverancier maar over het geheel genomen zou er meer afgezet kunnen worden dan er beschikbaar is. De DCA Indicatieprijs van bierbostel doet deze week een stapje omhoog naar €4,10 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven nog steeds moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €50 per ton.

Bollentelers trekken aan stro
In de strohandel zijn het de bollentelers die kleur geven aan de markt. Het is een vrij specifieke groep maar zij nemen deze weken het meeste stro af. In de veehouderij is het op de vaste klanten na rustig. Dat is niet vreemd voor deze tijd van het jaar. De DCA Indicatieprijs maakt deze week een stapje omhoog en komt voor zowel tarwe- als gerstestro uit op €135 per ton.

Gras groeit nog wel maar door de neerslag schiet je daar alleen weinig mee op. Om nog een keer te maaien is het sowieso aan de late kant, nog los van het weer dat ook niet meewerkt. Het is inmiddels ook aan de natte kant om de koeien nog buiten te houden. In kuilgras is zeer weinig handel. Veehouders hebben door de bank genomen voldoende gras gewonnen en zijn nauwelijks aan de markt. Het meeste werk zit in de vaste klanten, vaak uit de paardenhouderij. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €100 per ton.

Graszaadhooi is wel gevraagd, maar moeilijk beschikbaar. Het staat veilig in de schuur, zo denken verkopers en akkerbouwers hebben over het algemeen eerst nog ander werk af te ronden voordat ze eraan denken om een vrachtje graszaadhooi op te zoeken en te laden. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €165 per ton voor alle rassen. De markt voor weidehooi is redelijk in balans. Aanbod houdt niet over maar er is ook niet veel vraag. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden