Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Geplaagde weipoedermarkt stiert nu hard omhoog

25 Oktober 2023 - Wouter Baan

Het sentiment op de zuivelmarkt kan snel draaien, zo blijkt maar weer. Vooral op de melkpoeder- en weipoedermarkt stijgen de prijzen na de zomervakantie razendsnel. Een opleving die maar weinigen in de markt zagen aankomen. Wat is er aan de hand?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrij recent nog noteerde weipoeder (feed) kort boven €500 per ton. Dergelijk lage prijzen waren sinds 2016 niet meer voorgekomen. In dat jaar implodeerde de zuivelmarkt, nadat in 2015 het Europese melkquotum was losgelaten en de productie snel toenam. Vloeibare wei ging de afgelopen zomer voor dumpprijzen van de hand richting de voerindustrie. Op die manier hoefden melkverwerkers ook geen droogkosten voor hun rekening te nemen, met waarschijnlijk een zwakke afzet in het vooruitzicht. Sinds begin september zijn de prijzen echter onverwacht snel opgelopen. Food-grade product steeg vorige week dik met €100 tot €935 per ton, zo blijkt uit de noteringen van DCA. Dit is het hoogste niveau in tien maanden. De grens van €1.000 per ton is daarmee ineens niet zo ver weg meer. 

Lastig te verklaren
De ommekeer in de markt is lastig te verklaren. Het melkaanbod is de afgelopen maanden teruggelopen. Dit is echter een seizoensmatig effect en was daardoor in de lijn der verwachtingen. Wel laat de melkproductie jaar-op-jaar bekeken sinds september in Nederland een teruggang zien, al zijn de verschillen niet zo groot. Wat is er dan wel aan de hand? Insiders geven aan dat de vraag naar melk- en weipoeder na de zomervakantie veel beter is dan vooraf ingeschat. Daardoor zijn de voorraden in de afgelopen weken aanzienlijk teruggelopen, zo wordt aangegeven door insiders. Wat waarschijnlijk ook meespeelt, is dat de poedermarkt van de zomer te negatief is neergezet en daar vindt nu een correctie op plaatst. Dit blijkt ook uit de exportcijfers van Eurostat die helemaal niet slecht zijn. Met krap 65.000 ton noteerde het Europese exportcijfer in juni nog het hoogste niveau sinds april 2021. Ook in de maanden daarna liggen de uitvoervolumes boven het niveau van vorig jaar. 

Rol van China
Het positievere sentiment beperkt zich niet tot Europa. Ook op de Global Dairy Trade was melkpoeder de smaakmaker tijdens de afgelopen veilingsessies. Ook China koopt weer grotere volumes dan ze deden. Het Chinese inkoopgedrag kan de melkpoedermarkt maken of breken, dus creëert dan ook wat sentiment. De economie in China heeft zich in het derde kwartaal wat hersteld met een groei van 4,9%. Hoewel dit voor volwassen economieën droomcijfers zijn, is dit voor China aan de magere kant. Met een injectie van omgerekend €130 miljoen poogt de regering van Xi Jin Ping de economie verder te herstellen. Voor de Europese zuivelexport is dat geen ongunstig vooruitzicht. Toch leeft er onder poederhandelaren ook enige scepsis of de prijsopeleving niet te snel gaat. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden