Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse zuivelmarkt

Stuivertje wisselen bij ondersteuning melkprijs

3 November 2023 - Klaas van der Horst

Op de markt voor zuivelcommodity's haken de poeders een beetje af, terwijl boter sterk in prijs aantrekt. De boterprijs maakte deze week een echte sprong omhoog. Grote vraag is wel of dit echte een gevolg is van marktwerking of dat de prijs omhoog is gekieteld. Foliekaas blijft rustiger omhoog bewegen, de vloeibare zuivel doet het iets rustiger aan. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gevolg van dit alles is dat per saldo de melkprijs wel verder wordt ondersteund vanuit de markt - met een voorbehoud voor boter dan. Voor de melkveehouderij is dat goed nieuws.

Wat bij de boter gebeurde, was opvallend. Na maanden van nu eens wat omlaag, dan weer iets omhoog, schoot de prijs voor blokboter deze week opeens met meer dan €300 per ton omhoog. De DCA-notering kwam uit op €5.350 per ton. Dat is nog steeds niet de prijs die verse boter zou moeten opbrengen op basis van de roomnotering - daarvoor moet er nog wel €600 bij - maar het is toch een sterke aanpassing.  

De grote vraag is ondertussen waar die plotselinge prijsstijging vandaan komt. Veel partijen op de markt tasten in het rond. De oorzaak lijkt te liggen op de termijnmarkt, waar deze week opeens sterke bewegingen omhoog waren te zien. Kortom: het plaatje dat kort hiervoor ook te zien was bij magere melkpoeder toen de prijs ook daar opeens sterk steeg. Terwijl vóór dat moment er opeens extra druk was om de kaasprijs omlaag te duwen, wat ook niet goed uitpakte.

Blijvertje?
Spannende kwestie is of die veel hogere boterprijs dus een blijvertje is, of dat het een zeepbel blijkt. Het verhaal was altijd dat er nog veel oude voorraden waren. Nu moet blijken of dat ook zo is. Zo ja, dan gaat de boterprijs weer snel omlaag. Zo nee, dan zit mogelijk een verdere boterprijsstijging in het vat en gaan producenten ook weer verse boter aanbieden op de vrije markt, iets wat ze lange tijd niet hebben gedaan.
De roomprijs steeg deze week overigens amper. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurde bij magere melkconcentraat. De prijs daarvan steeg volgens de DCA-notering met €110 per ton. Dit werd vooral veroorzaakt door een goede versvraag.
 

De markt voor rauwe melk is vrij rustig en eigenlijk stabiel qua prijs.

Bij de melkpoeders is de markt verder dalend. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste daalt de prijs op de wereldmarkt, zoals afgelopen week ook duidelijk bleek uit de resultaten van de jongste GDT Pulse. Daarnaast spelen ook zaken als wisselkoersen een rol. Europa is weer even niet zo concurrerend meer en dat is direct terug te zien in de noteringen.

Weerstand
Bijzonder is wel dat de notering voor magere melkpoeder feed meer weerstand bood en volgens diverse partijen zelfs duurder is dan magere melkpoeder food. Dit is nog een nawee van de prijsspeculatie op de termijnmarkt waar hierboven naar is verwezen. Voor de veevoerindustrie is magere melkpoeder te duur, maar omdat het product is gebruikt als afdekmiddel voor termijnmarktrisico's, komt dit niet in de prijsvorming tot uiting.

{{dataviewSnapshot(46_1698939348)}}

Ook de weipoederprijs zag een terugval, maar hier wordt de markt nog steeds goed overeind geworden door een goede vraag naar 'hogere' WPC's en WPI's voor sport- en gezondheidsvoeding.

De prijs van volle melkpoeder is volgens opgave een uitzondering. Hier is nog wel een plusje te noteren.  

Kaas blijft voor de zuivelindustrie het stevige ankerpunt. Zeker voor de producenten van Goudse foliekaas, of die nu in Nederland, Duitsland, België of elders zitten. Goudse foliekaas (en Edammer) trekt de kaasmarkt in Noordwest-Europa. Waar vorige week een prijs van €4.000 per ton nog veraf leek, is die nu opeens veel dichterbij en zeker niet onhaalbaar. Meer nog, diverse partijen in de markt hebben deze prijs neergeschreven.

Cheddar kan deze ontwikkeling niet bijbenen, en zakt zelfs langzaam verder weg. Dit is een bijzonder verschijnsel, wat in de meeste voorgaande jaren niet was te zien. Wellicht duidt het op een verandering in de afzetmarkt en/of van wijzigende voorkeuren bij consumenten en verwerkers.

Natuurkaas kan de prijsontwikkeling van foliekaas ook niet bijhouden, maar noteert nog wel een plusje.  

De verwachting van veel partijen in de markt is dat deze situatie met verloop van een aantal weken wel weer bijtrekt en dat natuurkaas de gebruikelijke meerprijs terug kan winnen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden