Shutterstock

Analyse melk

Veel verschil melkgeld 2022 en 2023, ook onderling

5 December 2023 - Klaas van der Horst

Het melkprijsjaar 2023 loopt ten einde. Van steeds meer verwerkers is de melkprijs in beeld, hoewel bij de coöperaties nog geen definitief beeld is van de nabetaling. Het gemiddelde prijsniveau is in ieder geval duidelijk lager dan vorig jaar, maar er zijn onderling ook flinke verschillen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla registreert de kleinste verschillen tot nog toe. Bij de Scandinavische coöperatie is de voorschot-melkprijs dit jaar tussen de €7,03 en €7,29 lager dan vorig jaar, afhankelijk van de melkstroom.

Verschil €7,00 tot €12,00
Bij A-ware bedraagt het verschil tussen de €8,35 en €9,07. per 100 kilo. Het verschil bij FrieslandCampina varieert tussen de €7,30 en €9,10 per 100 kilo. Het grootste verschil valt evenwel te constateren bij DOC Kaas (en moederbedrijf DMK). DOC betaalt dit jaar een voorschot dat, afhankelijk van de melkstroom €10,68 tot €11,97 per 100 kilo lager ligt dan vorig jaar.
 

Melkprijzen exclusief nabetaling. Bron: Boerenbusiness

In de berekening zijn de nabetalingen nog niet meegenomen. Daardoor kan er nog het een en ander verschuiven, maar de verwachting is dat dit met name nog effect zal hebben op de melkprijzen van Arla en DOC Kaas.  FrieslandCampina heeft op ledenbijeenkomsten in het afgelopen najaar al gezegd dat er dit jaar geen nabetaling in zit. Over 2022 betaalde FrieslandCampina nog €0,90 per 100 kilo contant na.

A-ware wint weer, maar niet met alles
Daarmee is duidelijk dat A-ware opnieuw de hoogste melkprijs neerzet. Niet waar het gaat om de kale melkprijs, maar wel wanneer het gaat om de gewogen gemiddelde melkprijs en dit jaar tot nu toe ook om de weidemelkprijs en de maximale prijs. 


Vorig jaar zette DOC Kaas een hogere weidemelkprijs neer dan FrieslandCampina en A-ware. Dat zit er dit jaar niet in.

Arla en DOC/DMK
De nabetalingen kunnen nog een aantal verschuivingen laten zien, maar naar verwachting niet met grote gevolgen. DOC Kaas betaalde over 2022 een bedrag van €1,07 per 100 kilo contant na. De verwachting is dat het dit jaar om een lager bedrag gaat, maar voor een definitief bericht moeten eerst de jaarcijfers worden afgewacht.
Arla betaalde vorig jaar het meeste na, met een premie van €1,75 per 100 kilo melk. Voor dit jaar wordt ook weer een nabetaling verwacht. Arla streeft er naar altijd enkele procenten over het voorschot na te betalen, maar verder dan dit strekt de informatie nu niet. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden