Shutterstock

Analyse Fosfaatrechten

Fosfaatrechten naderen dieptepunt uit 2016

6 December 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van fosfaatrechten (koop) daalt maar door en nadert daarmee een sinds de nazomer van 2016 niet meer gezien dieptepunt, al hadden de rechten toen een andere status. Op de piek in 2018 waren ze drie maal zo duur. Ook de leaserechten zijn historisch gezien vrij goedkoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch loopt het niet storm met de fosfaathandel, melden bemiddelaars. Een van hen beschrijft het als een kat en muisspel, maar daarbij is het niet helemaal duidelijk wie de kat en wie de muis is.

Wie afwacht met kopen wordt ondertussen nog steeds beloond, maar het wordt ondertussen wel tijd om zaken te doen, menen diverse partijen. Een aantal grote kantoren heeft al aangegeven na 18 december geen zaken meer te doen.

{{dataviewSnapshot(46_1701874083)}}

Particuliere handelaren denken daar niet over en hopen ook in de laatste dagen van het jaar nog zaken te kunnen doen. Dat veel melkveehouders nog fosfaat bij willen kopen, is zeker, zo zeggen handelaren. "Je merkt dat ze tot drie of vier keer per dag kijken, maar kopen is er vaak nog niet bij. Dat zal niet steeds zo blijven. Als er ook maar iets duidt op oplopende prijzen, springen ze er allemaal bovenop."

Niet transparante markt
Een lastig punt voor kopers en verkopers van fosfaat is dat de markt niet transparant is. Partijen moeten gokken wat het aantal beschikbare rechten nog is en hoeveel bedrijven hun behoefte niet hebben ingedekt.
Historisch gezien kan nu iedereen wel een koopje doen, want in week 37 van 2018 piekte de prijs voor kooprechten op €274,50 en vorig jaar was er een bescheidener hoogtepunt met €187,00. Het dieptepunt was in week 27 van 2016. Toen stond de prijs op €82,50 per kooprecht.

Alle aanbod is koopje
Bij de leaserechten (met afroming) is de prijs nu ook nog niet de helft van het prijsniveau dat gold van eind 2020 tot eind 2021. Toen werd bijna een jaar lang ongeveer €35,00 betaald, tegen nu €16,00.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden