Shutterstock

Analyse Zuivel

Zwakte en onzekerheid tekenen zuivelmarkt

8 December 2023 - Klaas van der Horst

De ontwikkelingen op de zuivelmarkt lijken verwarrend. Terwijl de fabrieken hun leden en leveranciers nog even een graantje willen laten meepikken van de opgeleefde markt, dalen de zuivelprijzen. Tegen het einde van het jaar is dat niet ongewoon, maar er lijkt iets meer achter te zitten: onzekerheid over de economie in het nieuwe jaar. De dalende commodityprijzen lijken dus een soort dubbel signaal.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Feit is dat deze week opeens alle plussen zijn verdwenen op de zuivelmarkt. Sterker nog: de meeste zuivelcommoditiy's noteren een min. Enkel weipoeder en Cheddar bleven min of meer gelijk in prijs.

Opmerkelijk is dat, terwijl de prijzen voor magere melkpoeder in Europa blijven dalen, de GDT-veiling deze week een plus noteerde. Analisten zien dat evenwel meer als een logische correctie ten opzichte van Europa, omdat mager poeder in Oceanië ondergewaardeerd was, dan als een echte prijsstijging.

De prijs van volle melkpoeder daalde ook, en iets meer dan van magere. Dit komt vooral door de sterk gedaalde prijs voor melkvet.

Het meest zichtbaar was deze daling  van de roomprijs. Die daalde volgens de notering van DCA deze week met €850 per ton, ofwel 11,6%, naar €6.470.

Boter deed het veel rustiger aan, maar de notering daarvan verloor toch ook ruim 3%. Met de snelle prijsdaling voor room is de normale prijsbalans tussen room en boter bijna hersteld. In Duitsland pakt de vraag naar verse boter ondertussen weer geleidelijk iets op, zo melden partijen daar. Zuivelbedrijven kunnen weer bijna beginnen met de productie van verse boter.

Net als in voorgaande maanden blijven er ook nog steeds goedkopere partijen boter worden aangeboden, onder de notering, maar die zijn meestal toch van een andere kwaliteit.

Bijna even sterk als de roomprijs daalde ook de prijs voor magere melkconcentraat. De vraag hiernaar liep behoorlijk terug, door een dalende vraag voor vers product en vermoedelijk ook voor kaas, als gevolg waarvan er voldoende aanbod is.

{{dataviewSnapshot(46_1701965614)}}

De spotprijs voor rauwe melk en ook magere melk daalde eveneens extra stevig. Uitzondering hierop lijkt de Nederlandse spotmarkt, maar dit is dan ook een heel specifieke kleine vijver. Voor de Nederlandse versproductie wordt vaak specifiek Nederlandse melk gevraagd, die ook nog voldoet aan extra voorwaarden. 

Op de kaasmarkt is voor het eerst in lange tijd een lichte prijsdaling te zien bij de Goudse en Edammer foliekazen. Misschien niet wereldschokkend met het eind van het jaar in zicht, maar toch opvallend. Tergelijkertijd trekt de prijs voor natuurkaas stevig aan en schiet die de foliekaas voorbij.

In de voorbije tijd hebben veel fabrikanten minder natuurkaas gemaakt en meer foliekaas. Dat laat met verloop van tijd de prijs van natuurkaas vanzelf bijtrekken. Daarbij hebben de grote producenten hun prijsstelling aangepast aan de nieuwe situatie.

Mozzarella moest net als foliekaas een beetje positie prijsgeven. Cheddar en Emmentaler blijven ondertussen redelijk stabiel in prijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden