Shutterstock

Analyse Zuivel

Dalende kaasprijs ondermijnt uitbetaling 2024

15 December 2023 - Klaas van der Horst

Terwijl de melkprijzen deze maand mooie plussen noteerden, gaan de opbrengsten van de belangrijkste drijvers daarvan juist omlaag. Deze week moesten met name de kaasprijzen klappen incasseren. En dit staat eigenlijk los van de gebruikelijke dip in de zuivelprijzen rond kerst en oud en nieuw.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat bij de dalende prijzen dan wel om kaas die in het nieuwe jaar wordt geleverd, maar daar wringt het juist. Voor december zijn de melkprijzen verhoogd, maar wat gaat het melkgeld voor de boeren in januari en daarna doen?

Het kan nog zijn dat er na de jaarwisseling positievere signalen binnenkomen, maar die zijn nu nog niet te zien. Naast kaas is er ook bij de overige zuivelproducten weinig opbeurends te zien.

Ook in de voorgaande weken was al een dalende prijstendens te zien bij kaas, ook foliekaas. Deze week gaan de prijzen evenwel harder omlaag. In de DCA-notering is dat duidelijk zichtbaar, al is er een brede range van prijzen rond die notering. Veel partijen melden ook verkoopprijzen onder de €4 per kilo voor Goudse foliekaas.

Natuurkaas
Natuurkaas trok de afgelopen weken aan in prijs ten opzichte van foliekaas, maar heeft nu ook te maken met de terugslag op de foliekaasmarkt. Bij Cheddar speelt er iets vergelijkbaars als bij de Goudse en Edammer foliekaas. Ook hier staat de verkoopprijs onder druk.

Mozzarella heeft er iets minder last van. Bij Emmentaler trekt de prijs juist iets aan, wat wordt verklaard uit het feit dat daarvan in de afgelopen tijd juist iets minder is gemaakt. De industrie probeerde maximaal te profiteren van de goede prijzen voor foliekaas.

De lagere kaasprijzen lijken voort te vloeien uit een soort algehele onzekerheid over de economie: wat gaat de vraag doen in het nieuwe jaar? Deze onzekerheid speelt net zo goed in de melkpoedermarkt, maar daar bewogen de prijzen afgelopen week niet zo veel.

De handel is vrij rustig en veel partijen in deze omgeving van overwegend business-to-business transacties lijken zich op te maken voor een paar rustige weken. De export is ook beperkt, behalve als het gaat om tenders.

Tender Algerije
Deze week was er vrij onverwacht en kort na de vorige tender, en nieuwe grote melkpoedertender van het Algerijnse staatsinkoopbureau ONIL. Dit zorgde voor wat beweging in de markt en het gevoel bij aanbieders dat er toch wat voorraden verdwijnen. En die voorraden zijn intussen flink opgelopen. Zonder die tender waren de melkpoederprijzen waarschijnlijk lager geweest.

Bij melkpoeder liggen de prijzen voor food- en feedproducten overigens nog steeds erg dicht bij elkaar. Soms wordt vers en ongestandaardiseerde feedpoeder duurder verkocht dan foodproduct. Het gevoel is dat daar in de komende weken meer onderscheid in gaat optreden.

De prijzen voor weipoeders zijn ondertussen vrijwel geheel stabiel.

Op de botermarkt was er deze week iets meer beweging, met zelfs wat oplopende prijzen – wat eigenlijk niet heel gewoon is zo dichtbij kerst. Kennelijk is er toch iets meer vraag naar vers product.

Op de roommarkt is het beeld minder helder, wat niet helemaal blijkt uit de notering. Vorige week stortte de notering hard omlaag, deze week is er juist weinig verandering. Onderliggend is er evenwel een sterke spreiding van prijzen. De spreiding is bijna even groot als de daling van de roomnotering vorige week, maar het komt dus amper terug in de uiteindelijke notering. Die notering komt intussen wel weer iets dichter bij de boternotering te liggen.

Spotmelk
De andere vloeibare producten zagen deze week ook verdere prijsdalingen, maar over het algemeen beperkt. Het sterkst was de prijsdaling op de Nederlandse markt voor rauwe spotmelk.

{{dataviewSnapshot(46_1702569724)}}

Daar overtrof het aanbod de vraag duidelijk, met voorspelbare gevolgen. In Duitsland ging het iets rustiger, maar daar kwam de notering in het noorden wel voor het eerst sinds lagere tijd weer onder de €40 per 100 kilo. Duidelijk onder de fabrieksprijs. Met het einde van het jaar in zicht, moeten daar nu geen al te verstrekkende conclusies aan worden verbonden.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden