DOC Kaas

Nieuws Melk

DOC Kaas komt vanaf 2024 met klimaattoeslag

19 December 2023 - Wouter Baan

DOC Kaas introduceert vanaf 2024 een klimaattoeslag bovenop de standaard melkprijs. Daarmee wil de zuivelcoöperatie uit Hoogeveen inspelen op de maatschappelijke ontwikkeling op dit thema. Ook wordt de melkprijs voortaan later gepubliceerd.

De klimaattoeslag bedraagt maximaal €0,50 per 100 kilo melk. Deze ontvangen melkveehouders wanneer zij een emissie tot 1.150 gram CO2-equivalent per kilo meetmelk op hun bedrijf realiseren, vertelt strategiedirecteur Geert Hartlief van DOC Kaas. Bij een emissie tot 1.250 gram CO2-equivalent bedraagt de toeslag €0,25. "Naast dat we hiermee inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, signaleren we ook dat de markt hierom vraagt." De toeslag wordt vergoed uit de vaste inhouding.

Melkprijs later gepubliceerd
Nog een wijziging vanaf 2024 is dat de weidetoeslag wordt verlaagd: van €1,75 naar €1,50 per 100 kilo melk. Verder meldt de coöperatie dat de melkprijs voortaan niet meer op de laatste werkdag van de maand (voor de nieuwe maand) wordt gepubliceerd. Het publicatiemoment verschuift vanaf 2024 naar de zestiende dag van de lopende maand. "Hiermee kunnen we nauwkeuriger op marktontwikkelingen inspelen", aldus Hartlief.

Melkstroom met Jumbo
Ook werkt DOC Kaas aan een nieuwe duurzame melkstroom met supermarktketen Jumbo en Uniekaas Holland. Dit programma richt zich op vijf thema's: diergezondheid en dierwelzijn, klimaat, grondgebruik en milieu, biodiversiteit en algemeen, zo meldde DOC Kaas eerder al. Er is een maximale duurzaamheidspremie van €5 per 100 kilo melk aan de melkstroom gekoppeld. De lancering staat gepland in de eerste helft van 2024, zo laat Hartlief weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden