Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Meer vraag naar boter en soms duurdere kaas

22 December 2023 - Klaas van der Horst

Omlaag duikende spotmelkprijzen en verder een rustige, tamme markt. Dat is het gebruikelijke marktbeeld in de zuivel tegen het eind van het jaar. Het eerste is ook dit jaar het geval, al blijft de spotmelkprijs toch weg bij de bodem. Wat niet gebruikelijk is, is dat de kaasprijs vlak voor kerst nog even omhoog gaat.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar is het toch het geval. Mozzarella en cheddar noteren deze week hoger. Goudse en Edammer kaas doen dat niet, maar toch zagen met name producenten van deze kaassoorten in de afgelopen week ook daar weer voorzichtig enige beweging omhoog. 

Deze beweging blijft evenwel verscholen in de spreiding van prijsopgaves en het gaat toch om relatief beperkte volumes product. Door de prijsstijgingen bij cheddar is deze kaassoort nu overigens weer duurder dan Goudse en Edammer foliekaas.

Bij boter is iets vergelijkbaars aan de hand als bij de foliekaas. Er is hier en daar iets meer vraag naar boter, omdat oudere voorraden zo goed als op zijn, er een goede vraag is vanuit de retail en omdat de prijzen van boter en room steeds dichter bij elkaar komen. Zo dichtbij dat het ook weer gewoon loont om verse boter te maken.

De daling van de roomprijs was deze week niet zo spectaculair als in de voorgaande weken, maar met zo'n 7% toch nog steeds aanzienlijk.

De prijs van magere melkconcentraat daalde ook, maar veel beperkter. Voornaamste oorzaak van de prijsdaling is, zoals ook bij room, een extra aanbod van goedkoop product vanuit Frankrijk en Zuid-Duitsland. Ook de notering voor weiconcentraat daalde overigens.

Op de markt voor rauwe melk zijn, met het oog op de beperktere verwerkingscapaciteit volgende week bij diverse fabrieken, deze week grotere volumes melk verhandeld, tegen duidelijk lagere prijzen, vooral in Duitsland (en ook Frankrijk).

Op de melkpoedermarkt is er weinig activiteit te bespeuren, al is er een lichte neerwaartse prijstrend. Vanaf de wereldmarkt is er weinig vraag en binnen Europa houden veel inkopers het de laatste weken van het jaar wel even voor gezien.

Voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar hebben nog niet alle partijen hun inkoopbehoefte gedekt, maar volgens veel marktpartijen wel genoeg om voorlopig goed het nieuwe jaar in te kunnen. In januari wordt dan bezien wat er vervolgens nog bij moet en tegen welke prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden