Shutterstock

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

4 Januari 2024 - Klaas van der Horst - 6 reacties

De milieu-effectgegevens (LCA's) voor de melkveehouderij, waarmee de ingevoerde data van de Kringgloopwijzer worden gewogen en waarmee de sector wordt afgerekend op milieuprestaties, zijn in private handen terecht gekomen. Gevolg is dat ZuivelNL, noch de zuivelketen, er grip meer op hebben en moet betalen voor het gebruik ervan.

Ook worden slechts voor een beperkt aantal voeders, kunstmest, energie en emissiestromen LCA-data meegenomen in de berekening. Daarbij zijn niet alle data openbaar. Dit blijkt uit gegevens van ZuivelNL en Wageningen UR die Boerenbusiness heeft ingezien. Het is een opvallende situatie.

De Kringloopwijzer en de onderbouwing daarvan hebben plaatsgevonden bij Wageningen UR, maar Blonk Milieuadvies, sinds vorig jaar volledig in eigendom van Merieux Nutrisciences, heeft de zeggenschap over de LCA-(levenscyclus analyse)data. Daarmee heeft het bedrijf een machtspositie, want de LCA (en dus ook hoe die er uitziet) geeft aan hoe belastend of milieuvriendelijk een bepaald product of groep producten is. 

'Balen'
In een mailwisseling die is ingezien door Boerenbusiness, stellen medewerkers van ZuivelNL en Wageningen UR dat het 'balen' is dat zij nu moeten betalen voor de data en dat niet alle data openbaar zijn, maar voorlopig lijkt daar niet veel aan te veranderen, menen ze. Dit bevestigt directeur Hubert Andela van ZuivelNL. Volgens hem is vorig jaar voor het eerst betaald voor geactualiseerde LCA-data.

Onwenselijk, maar...
In 2022 wilde Blonk ook al geld zien, maar toen is geweigerd en is gewerkt met data van een jaar eerder. Op aandrang van de NZO is afgelopen jaar toch betaald, want de zuivel wilde actuele data kunnen tonen aan klanten. Ook werd betaling nodig geacht om WUR-onderzoekers van de nieuwste gegevens te kunnen blijven voorzien. Het is evenwel geen wenselijke situatie, stelt Andela. LCA-data moeten openbaar en transparant zijn, vindt hij. Daar wordt nu aan gewerkt. 

Diverse bedrijven zijn ook niet gelukkig met de huidige situatie. Kunstmest- en voerbedrijven, maar ook energieproducenten zien hun producten niet opgenomen in de databestanden van Merieux (want die bepaalt waarvoor er LCA's komen en hoe ze eruit zien) en zien zich mede daardoor ook achtergesteld. Ze kunnen het dan bijvoorbeeld niet aantonen als hun product duurzamer is dan iets anders, omdat het geen eigen LCA-weging heeft.

Lucratief
Voor Merieux Nutrisciences is het opstellen en uitventen van LCA-'s een lucratief verdienmodel en staat het garant voor snelle groei. Het bedrijf is ontstaan uit het samengaan van het Franse Merieux en het Amerikaanse Silliker. Deze combinatie is een datareus in opkomst en heeft in de voorbije jaren veel databedrijven overgenomen in EU-landen en werkt er hard aan om al deze data uitwisselbaar te maken. Het levert daarbij ook diensten aan de Europese Commissie. Merieux heeft ook een partnership met zuivelreus Danone.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

Melkveestapel
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Zeewind 4 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907399/weging-kringloopwijzer-in-commerciele-handen]Weging Kringloopwijzer in commerciële handen[/url]
Hier is maar 1 goed antwoord op:
Werk samen met Denen, Duitsers en Belgen en gebruik je eigen input. Betaal geen Euru meer aan die club en laat ze het lekjer uitzoeken. Nu kan het nog want de gegevens zijn nog actueel genoeg die je nog in je oude rechtmatige bestand hebt. Zorg dat er geen 2 de Aerius model met malversaties ontstaat!
WUR heeft connecties genoeg omdit op te lossen. Als ze dat niet doen zitten ze er met voorbedachte raadde in en gaat er geld via de achterdeur naar professoren
Abonnee
grijze haren 4 Januari 2024
en wie gaat dat uiteindelijk betalen de .........
Het kan vriezen of dooien 4 Januari 2024
Ik vind dit onbegrijpelijk dat dit kan.
Je krijgt het idee dat het grote manipuleren is begonnen en dat degene die betaald bepaald een zeer ongezonde situatie.

Een (klein) bedrijf met goede ideeën wordt hiermee vakkundig buitenspel gezet!!!!
Waar hebben we dit meer gezien.
Abonnee
verdienmodel 4 Januari 2024
joindata is net zo'n club ,boeren verplichten allelei data te verzamelen en dat vervolgens in eeen beschermde omgeving te bewaren.........euh lees data verkopen!!!!
Het kan vriezen of dooien 5 Januari 2024
verdienmodel schreef:
joindata is net zo'n club ,boeren verplichten allelei data te verzamelen en dat vervolgens in eeen beschermde omgeving te bewaren.........euh lees data verkopen!!!!
Idd dit bedrijf probeerde via een slinkse omweg mij een rekening te laten betalen voor diensten die nooit zijn geleverd!!

Zo komen er steeds meer van dit soort vage bureautjes die je allerlei abonnementen proberen aan te smeren die veel kosten en niets opleveren.
Abonnee
Zeewind 6 Januari 2024
Let op wat …Zuivel.nl nu doet… enandere direct betrokkenen. Sector laat je de kaas niet van het brood eten. Verdenk de club in hoge mate , mn de malversaties in de modelken, bijv met MOB of EU of Barbie van der WAL
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Nieuws melk

CRV belandt in het rood en teert in op eigen vermogen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden