Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Zuivelmarkt pakt goed op, wel zorg over export

4 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt is de jaarwisseling zonder grote kleerscheuren doorgekomen. De prijzen voor vloeibare zuivel zitten weer in een stijgende lijn, evenals de kaasprijzen, maar met name de melkpoedermarkt kampt met onzekerheden. Met name door logistieke zorgen over de route door de Rode Zee.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor veel exporteurs is dit wel een hoofdpijndossier. Door het feitelijk wegvallen van de scheepvaartroute door het Suezkanaal en de Rode Zee (vanwege Houthi-beschietingen) zal een aantal belangrijke exportbestemmingen feitelijk buiten het bereik van Europese zuivelbedrijven komen te vallen. Die landen zullen daardoor waarschijnlijk moeten zoeken naar bijvoorbeeld Zuid-Amerikaans product. Europese exporteurs zien zich in ieder geval geconfronteerd met veel hogere vrachttarieven en onzekerheid omtrent de leverantie van hun goederen.

In de Europese noteringen voor magere melkpoeder, ook die van DCA, is dat nog niet heel sterk terug te zien, maar wel valt op dat de GDT-notering, met hoofdzakelijk Nieuw-Zeelands product, behoorlijk lager is geprijsd.

De melkpoedermarkt als geheel lijkt ook iets meer last te hebben van een zwakkere vraag, al zal dat niet voor elk segment gelden. Voedingsbedrijven die melkpoeder met hogere duurzaamheidskenmerken willen, moeten zeker dieper in de buidel tasten. De markt voor weipoeder en weipoederderivaten staat ook licht onder druk, maar heeft minder last dan de melkpoedermarkt.

{{dataviewSnapshot(46_1704381980)}}

Op de botermarkt is een lichte verhoging van de gerealiseerde prijzen te zien. Trekkers zijn hier momenteel niet de supermarkten. Die houden zich na de feestdagen even rustig, want zij zitten vaak nog met genoeg voorraad. Hier zijn het vooral de gebruikers van winterboter die de markt drijven. Heel veel handel vindt er overigens nog niet plaats.

De roomprijs herstelt ondertussen van de oudejaarsdip, maar blijft desondanks qua prijs onder de boterpariteit. Ofwel, afgemeten aan de boterprijs zou room duurder mogen zijn.

{{dataviewSnapshot(46_1704382522)}}

Magere melkconcentraat steeg deze week ook weer in prijs en relatief gezien sterker dan room. Met een notering van €2.085 per ton is het eigenlijk aan de dure kant om er melkpoeder van te maken, maar concentraat is ook voor andere toepassingen prima te gebruiken.

{{dataviewSnapshot(46_1704382604)}}

De markt voor rauwe (spot)melk gaat ook omhoog, maar blijft onder de melkverwaardingsprijs van het IfE in Kiel (de Rohstoffwert) én onder de Garantieprijs/WP A-ware liggen. Zeker na correctie voor gehalten.

{{dataviewSnapshot(46_1704382898)}}

De beste verwaarding van melk blijft komen van kaas – tenminste als het gaat om de bulkzuivel/commodity's. Anders dan eind vorig jaar door sommigen gevreesd, trekt de kaasprijs weer aan, zeker die van foliekaas, maar ook van veel andere kaassoorten.

{{dataviewSnapshot(46_1704383166)}}
Of deze trend in stand blijft, is nog moeilijk te zeggen, maar feit is wel dat de kaasvoorraden vrij beperkt blijven en veel kopers nog niet voorzien zijn voor heel het eerste kwartaal. Ook al zal de melkaanvoer de komende weken seizoensmatig aantrekken, de vooruitzichten voor de kaasmarkt lijken nog wel even positief te blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden