Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Lichte prijsdruk in zuivel bij vraagtekens over aanbod

26 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt gaat van een dieptepunt in de seizoensmatige melkaanvoer over naar een periode met een toenemend aanbod. Dat doet zich voelen. Nog niet met grote prijsdruk, maar het houdt de huidige prijstrends in stand. Kopers proberen dit begrijpelijkerwijs te benutten, maar blijft dat lukken als structureel gezien met een lagere melkproductie moet worden gerekend, zoals verwerkers vrezen?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze spanning lijkt op het eerste gezicht amper merkbaar in de markt, maar leeft wel in de achterhoofden. Veel zuivelprijzen kunnen nu wel even dalen, maar gevoelsmatig is een bodem toch niet veraf, zo wordt vaak uitgesproken, met verwijzing naar de voorraadsituatie. Wat nu in de pakhuizen ligt, is bij een beetje vraag zo opgenomen.

Room grootste daler
De situatie van deze week is er ondertussen een van lichte prijsdruk. Melkvet is de uitzondering. De roomprijs moest deze week zo'n 4% prijsgeven in de DCA-notering. Op zich ook niet schokkend veel, maar meer dan de andere producten. De boterprijs kwam mee omlaag, maar deed het rustiger aan. Marktpartijen zien een duidelijk groter aanbod van room. Het boteraanbod is niet direct veel groter, al wordt een deel van de room ook omgezet in boter. Dit product is gemiddeld lager geprijsd dan specifiek de winterboter, die extra waarde heeft voor met name de bakkerijsector.

Magere melkconcentraat is ook voldoende beschikbaar, maar ook de vraag is meegegroeid. De notering van concentraat staat veel minder onder druk. 

Het goedkoopste aanbod van magere melkconcentraat komt in deze periode van het jaar traditioneel uit (West-)Frankrijk. Daar is product te koop vanaf €2.005 tot €2.010 per ton. Flink onder de notering hier. Tegenover het extra en goedkopere aanbod staat onder meer een aantrekkende vraag vanuit Italië.

Verdeeld beeld spotmarkt
Het beeld van de spotmelkmarkt is verdeeld. De prijs in Nederland is stabiel ten opzichte van vorige week, de Noord-Duitse prijs is licht gezakt. Dit alles bij een iets groter aanbod.

In Frankrijk ligt de prijs ook iets lager, maar dat is bij vet- en eiwitgehaltes die ook lager zijn. Toch is ook hier geen echt goedkope melk voorhanden.

Bij de melkpoeders blijven de noteringen voor de zoveelste week op rij dalen. Daarmee komt de prijs voor mager melkpoeder steeds dichter bij die van concentraat, al daalde de prijs daarvan dus ook in deze week. Gelukkig voor Europese aanbieders blijft er exportvraag bestaan, en - geluk bij een ongeluk in de huidige omstandigheden - ook nog voor een belangrijk deel aan deze kant van de Rode Zee.

Voor de weipoeders is de Aziatische markt van groter belang, met name voor de 'hogere' weipoeders. Toch lijkt dit voor nu geen negatief effect te hebben op de notering voor food weipoeder. Dat komt wellicht mede doordat er in Europa toch ook nog een goede afzet is voor dit product.

De kaasmarkt was lange tijd redelijk stabiel, maar daar is sinds vorige week verandering in gekomen. De prijzen staan onder druk, al loopt het nog niet storm. Ook geldt het niet voor alle kazen. De noteringen voor onder meer Emmentaler, Maasdammer en natuurkaas houden zich stabiel. De pijn zit voor de producenten en handelaren bij de foliekazen, mozzarella en Cheddar.

Bij de Cheddar is er extra druk op de prijzen, omdat er goedkoop Amerikaans en Nieuw-Zeelands aanbod op de markt komt, voor naar verluidt achtereenvolgens €3.800 en €3.900 per ton (vanaf). Deze kaas is niet bruikbaar voor iedere verwerker en kan daarom ook niet rechtstreeks naar de retail gaan. Voor bepaalde fabrikanten van samengestelde voedingsmiddelen kan het een alternatief zijn. Het gaat nog niet om grote hoeveelheden, maar toch heeft dit aanbod effect op de markt. Voor onder meer de Ierse kaasmakers is het een tegenvaller, want die wilden het seizoen graag beginnen met prijzen van €4.250 tot €4.300 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden