Milcobel

Analyse Melk

Milcobel zoekt nieuwe CEO met frisse blik vooruit

31 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Het vertrek van Nils van Dam als CEO van Milcobel komt voor de buitenwereld als een donderslag bij heldere hemel. Maar sommige mensen die het bedrijf iets intensiever bij hebben gehouden, meenden al eerder signalen te zien dat de liefde tussen Van Dam en de Belgische zuivelcoöperatie bekoelde. Hoe heeft dit zover kunnen komen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens hun verhalen is de oorzaak al een oude, die stamt uit de tijd dat Van Dam pas was aangetreden. Toen heeft hij onder meer gezegd dat het helemaal niet zo'n probleem zou zijn voor Milcobel als er een beetje melk weg ging. Meer coöperatiebestuurders en managers hebben dat in de voorbije jaren gezegd. En er ging melkvolume weg, bij veel coöperaties, ook bij Milcobel. En het deed bovendien helemaal geen pijn op de korte termijn.

Minder melk prettig
Het was in de voorbije paar jaren zelfs wel prettig om niet helemaal vol te zitten met ledenmelk. In 2022, met een melkprijs van 60 cent of meer, gaf de bijkoopmelk extra flexibiliteit. Er kwam niet meer dan nodig. Bovendien was de melkprijs in bijvoorbeeld Frankrijk een stuk lager. Tel uit je winst.

Situatie draaide
Vorig jaar begon de situatie een beetje te draaien. In dit jaar met een lagere melkprijs en hogere kosten, stopten veel melkveehouders. Deels ook veehouders die in 2022 nog even hadden meegenoten van de hoge prijzen. Milcobel had daarbij een bovengemiddeld aantal kleinere en oudere bedrijven. Veel grotere bedrijven met jonge boeren waren in de voorbije jaren al naar A-ware en anderen gegaan. Milcobel moet dus keihard inzetten op behoud van leden en melkvolume en daarbij zwaarder inzetten op zelf efficiënter en winstgevender draaien, zonder extra hulp van goedkopere bijkoopmelk. Het volume melk dat verwerkt wordt, is fors gedaald, van 1,7 miljard liter op het toppunt, toen Van Dam aantrad, naar 1,35 miljard liter in 2022. Over 2023 zijn nog geen cijfers bekend, ook is het volume ledenmelk stevig gedaald, maar niet precies bekend.

Plafond bereikt
Ook daarmee zal Milcobel niet de enige zijn, maar het heeft er alle schijn van dat er bij de Vlaamse coöperatie geen vertrouwen meer bestond dat dit met Van Dam nog zou lukken. Niet alleen de omstandigheden zijn per begin 2024 sterk gewijzigd, met nog volatielere markten, strenger wordende duurzaamheidseisen en een melkproductie die het plafond lijkt te bereiken, zoals het persbericht van het bedrijf meldt. Ook het vertrouwen in het kunnen van Van Dam lijkt het plafond te hebben bereikt, ook al heeft hij in de voorbije jaren goede stappen gezet met het bedrijf. Voor een nieuwe fase is een nieuwe CEO nodig. Dat de wegen van Milcobel en Van Dam per direct scheiden, onderstreept dat de liefde bekoeld is geraakt. 

Interim-leiding bij viertal
Voorlopig ligt de leiding van Milcobel in handen van een het een viertal directeuren net onder de CEO: Pierre Stevens (CFO), Edith Hamelryckx (HR Director), Francis Relaes (Managing Director Milcobel Premium Ingredients) en Tom Schiettecat (Director Milk & Farms).  Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding tot het aantreden van een nieuwe CEO en rapporteren direct aan het bestuur van de coöperatie. Een interim-CEO, zoals na het ontslag van Van Dam's voorganger Peter Koopmans, komt er ditmaal niet. Ook omdat er niet van wordt uitgegaan dat al op hele korte termijn grote aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig zullen zijn.   

Van Dam hoeft trouwens nog niet direct helemaal thuis te zitten. Hij houdt nog een aantal commissariaten over, zoals bij Chocoladebedrijf Bois Sauvage (omzet €900 miljoen) en enkele kleinere ondernemingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden