Alexandre Prevot / Shutterstock.com

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

5 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Het boerenprotest in Frankrijk, dat daar al meer dan een week duurt, roept gemengde reacties op in het land. Maar er is ook begrip voor, zij het minder bij de industrie en retail dan bij de consument.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse protesten gaan over deels dezelfde zaken als de boerenprotesten in Duitsland, Nederland en België, maar in Frankrijk gaat het meer direct over het verdienmodel en minder over de beperkingen van overheidswege. Om deze reden richten de Franse protesten in eigen land zich meer tegen goedkope importproducten uit bijvoorbeeld Spanje of andere buurlanden. Voedselnationalisme speelt een grotere rol. Daarnaast richten de protesten zich ook tegen de verwerkende industrie en de supermarkten, want de Franse boeren vinden ook dat ze te weinig betaald krijgen van hun eigen afnemers.

Lactalis de klos
Melkveehouders richtten hun woede de afgelopen dagen dan ook met name tegen Lactalis. Deze zuivelreus had voorgesteld om voor dit jaar slechts €40,50 per 100 liter melk te betalen. Dat is €4,50 minder dan een jaar geleden. Toen kwade leden van leveranciersvereniging Unell bij de fabriekspoorten van diverse Lactalis-vestigingen verschenen, verhoogde Lactalis het bod naar €42 per 100 liter. Dat vinden de boeren nog niet genoeg. Ze willen €44 ontvangen, plus toeslagen. Ze wijzen erop dat de Bel Group ook ruim €45 per 100 liter kan betalen. Daarnaast willen ze dat de overheid de 'Loi Egalim', de wet tegen oneerlijke concurrentie, aanscherpt, want - zo zeggen ze - tot nu toe doet deze wet niets tegen het uitknijpen van boeren door de supermarkten en verwerkers.

Einde protest bij hypermarkt
Algemeen directeur Michel-Edouard Leclerc, van de gelijknamige supermarktketen, laat zich daar niet over uit. Wel is hij het zat dat de grote supermarktketens altijd de kop-van-jut moeten zijn, zoals hij dat verwoordt. "Telkens weer eindigen de boerenprotesten op de parkeerplaats van de hypermarkten." Volgens hem is dat de schuld van een zwakke overheid, die zelf geen heldere besluiten durft te nemen inzake de boereninkomens. Bij gebrek daaraan, belanden ze bij de retail op de stoep.

Franse consumenten lijken ondertussen wel begrip en sympathie voor de boerenacties te hebben, zo melden lokale media. Zelfs al moeten de consumenten meer betalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden