Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Stabilisatie en ook plussen terug op zuivelmarkt

9 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Een week van stijgende en vervolgens weer iets afkalvende boterprijzen brengt de hele zuivelmarkt nog niet in een positieve sfeer, maar toch draaide er deze week iets op de zuivelmarkt. Bij de melkpoeders en kaas traden stabiliserende prijzen in de plaats van dalende, en de prijzen van boter en room maakten zelfs een kort sprongetje omhoog.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel is nog steeds niet druk, en ook met de vraag is het nog niet echt goed gesteld, maar de lange reeks van prijsdalingen werd beslist onderbroken. De vraag is nu: voor hoe lang? En zitten er ook verdere stijgingen in? 

De DCA-notering voor boter valt het meest op en komt deze week 5% hoger uit dan vorige week, de roomnotering komt 4,8% hoger uit.

{{dataviewSnapshot(46_1707404252)}}

In de loop van de voorbije week steeg de boterprijs op een gegeven moment tot bijna €5.700 per 1.000 kilo, maar dit niveau kon niet worden vastgehouden. Desondanks resulteert nog altijd een behoorlijk hogere notering dan in de voorgaande week. Direct achter de boterprijs aan kwam de roomprijs.

Weinig aandrang om op te slaan
Door die laatste ontwikkeling is de drang om nu extra boter te maken voor hetzij directe verkoop, hetzij opslag tot komend najaar, niet erg groot. Dat houdt de totale botervoorraad klein en de kans op nieuwe prijsstijgingen daarmee ook iets groter, zo denken diverse marktpartijen, zelfs bij een seizoensmatig oplopende melkaanvoer.

De notering voor magere melkconcentraat ging licht omlaag, terwijl de notering voor magere melkpoeders licht omhoog ging.

Vanuit Frankrijk komen naar verluidt wel grotere volumes goedkopere melk (vanaf €33 per 100 liter) beschikbaar. 

Bodem bereikt?
Veel partijen in de markt menen dat gezien de laatste ontwikkelingen in de zuivelmarkt – melkaanvoer, productie en vraag – nu de bodem in de markt wel is bereikt. Zekerheid om deze stelling te onderbouwen is er ondertussen nog niet.

Anders dan bij de melkpoeders bleef bij de weipoeders de notering licht dalen. Gebrek aan vraag en export speelt het product parten. Gek genoeg loopt de prijs voor vloeibare weiconcentraat wel voortdurend op, zodat er eigenlijk geen ruimte overblijft om de kosten voor het indrogen van  weiconcentraat terug te verdienen.

Ook op de kaasmarkt is er in globale zin sprake van stabilisering. Dat belette de noteringen voor Edammer en Goudse foliekazen niet om nog iets verder te dalen. Anderzijds zijn de noteringen voor Cheddar en andere soorten, zoals Emmentaler en Maasdammer weer iets gestegen.

Ondanks bovengenoemde ontwikkelingen is er veel onzekerheid in de markt. Zowel aanbieders als kopers en handel noemen het 'lastig' om een richting te duiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden