Fonterra

Nieuws melk

Melkprijs Fonterra hoger om GDT-plussen

12 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Fonterra verhoogt de melkprijsverwachting voor het lopende seizoen met tientallen centen vanwege een reeks positieve GDT-veilingen. Ten opzichte van december is daarbij een gemiddeld 10% hogere prijs gerealiseerd. Dat werkt door in de uitbetalingscapaciteit richting boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zogeheten 'mid-range prijs' wordt met 30 cent per kilo vet en eiwit (milksolids) verhoogd van NZ $7,50 naar NZ $7,80. Het zoekgebied voor de melkprijs wordt verhoogd van NZ $7,00 tot NZ $8,00 per kilo vet en eiwit naar NZ $7,30 tot NZ $8,30 per kilo vet en eiwit.

Dit is nog steeds een flink lagere prijs dan in het vorige seizoen werd gerealiseerd, maar toch weer een aardige verbetering ten opzichte van de oude verwachting.

CEO Miles Hurrell ziet met name meer vraag naar Nieuw-Zeelandse zuivel vanuit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. De verscheping daarheen kost wel iets meer dan naar China, maar Fonterra ziet zich volgens Hurrell enigszins beschermd tegen al te hoge vrachttarieven dankzij een samenwerkingsverband met scheepvaartbedrijf Kotahi. Dit bedrijf is ooit opgericht door Fonterra zelf en het Nieuw-Zeelandse Silver Fern Farm en heeft op haar beurt weer een intensieve samenwerking met Maersk.
{{dataviewSnapshot(46_1707730833)}}

Mede door de vraag vanuit bovengenoemde regio's werden sinds december bij vijf GDT-veilingen op rij hogere prijzen afgesloten, wat resulteerde in een plus van 10%. Voor volle melkpoeder, nog steeds het belangrijkste exportproduct van Fonterra, bedroeg de plus op de prijs zelfs 11,5%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden