Shutterstock

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

13 Februari 2024 - Alex Jurvillier

De Ierse melkaanvoer is nog dieper weggezakt, zo blijkt uit de laatst gepubliceerde cijfers van Eurostat. Noël Murphy, voorzitter van het Ierse Zuivelcomité ICMSA, uit dan ook zijn zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de laatste cijfers van Eurostat blijkt dat de melkproductie is gedaald tot 212.240 ton in december 2023. Dit is 27% lager dan dezelfde maand een jaar eerder. Eerder deze maand schreven we dat de teruggang van de Ierse melkproductie lijkt te versnellen en de cijfers van december bevestigen dit. Een oorzaak van de fors gedaalde melkproductie is de lage melkprijs. 

'Ierse verwerkers onderaan melkprijs-league'
Noël Murphy geeft aan dat de Ierse melkprijzen 'ronduit slecht' zijn. De melkprijzen in Ierland staan in februari. "De beste Ierse verwerker betaalt maximaal €40,14 per 100 kilo", aldus Murphy. Ter vergelijking: in december 2023 stond de melkprijs van FrieslandCampina op €44,81 per 100 kilo, het Ierse Dairygold op €37,73 per 100 kilo. 

In The Irish Independent laat Noël Murphy weten dat veel Ierse melkveehouders ervoor kiezen hun koeien eerder binnen te zetten als gevolg van de lage Ierse melkprijs. Simpelweg omdat het werk niet loont. De melkproductiekosten overstijgen in sommige gevallen de melkprijs. Dit, in combinatie met slechte weersomstandigheden, hebben ertoe geleid dat boeren hun vee eerder binnen hebben gehaald. 

Volgens Joe Patton, hoofd kennisoverdracht zuivel van de Ierse autoriteit voor landbouw en voedselontwikkeling 'Teagasc', zorgt de combinatie van het weer, de hoge productiekosten en lage melkprijzen voor veel chagrijn onder melkveehouders. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden