Milos Ruzicka / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina moet stevig verlies incasseren

20 Februari 2024 - Klaas van der Horst - 7 reacties

FrieslandCampina heeft een moeilijk 2023 achter de rug, met een ruim 7% gedaalde omzet en een netto-resultaat van €149 miljoen negatief. Dit is evenwel mede het gevolg van een reorganisatielast en ongunstige wisselkoersen. Er wordt, zoals eer al aangegeven, dan ook geen nabetaling uitgekeerd. Voor dit jaar voorziet het bedrijf meer vraag naar zuivel door een onder druk staande melkproductie, maar ook meer onrust en kosten.

Niet alleen de onderneming had het vorig jaar moeilijk. Ook veel leden worstelden. Daardoor nam hun aantal met 510 af naar 9.417. De aanvoer van ledenmelk daalde iets minder (-1,4%) en kwam uit op 9.369 miljoen kilo. Door de tegenvallende resultaten kreeg ook het ledenvermogen een klap, want de algemene reserve van FrieslandCampina, die voor een belangrijk deel uit ledenvermogen bestaat, daalde door alle tegenslagen met €302 miljoen.

De totale omzet daalde naar €13,1 miljard. Deels door wisselkoersproblemen, maar ook door de verkoop van een deel van de Duitse consumentenactiviteiten en door dalende volumes in consumentenmarkten. Dit vanwege hoge inflatie. Het bedrijfsresultaat (€75 miljoen) werd negatief beïnvloed door verschil tussen de garantieprijs voor ledenmelk en marktprijzen voor basiszuivelproducten. Ook de verkoop van dure voorraden in een markt van lagere prijzen en de genoemde valuta-effecten speelden een rol. Door de herstructureringskosten bleef er onder de streep een verlies van liefst €149 miljoen over. Rode cijfers kwamen in de recente geschiedenis niet eerder voor. 

In 2024 zal de melkproductie in belangrijke zuivel exporterende regio's onder druk blijven staan. De verwachte vraag naar zuivel zal wereldwijd licht groeien. Door aanhoudende conflicten en geopolitieke instabiliteit in verschillende delen van de wereld, zullen de kosten voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen en transport naar verwachting stijgen.

Come-back Friso in China
Het ging niet alleen meer slecht met het bedrijf. Bij de businessgroepen Specialised Nutrition,  Ingredients en Professional-business werden goede resultaten geboekt en werd de marktpositie versterkt. Opvallend is onder meer dat kindervoedingsmerk Friso een terugkeer maakt op de (dalende) Chinese markt en steeg van het zevende naar het vierde merk in die markt. De businessgroep Ingredients boekte succes met de verkoop van hoogwaardige eiwitten voor volwassenenvoeding en de verkoop van ingrediënten en halffabricaten voor toepassingen in farmaceutische producten en functionele voeding door DFE Pharma. Vorig jaar is ook besloten de productiecapaciteit van wei-eiwitisolaat en Milk Fat Globule Mebrane (MFGM) in Borculo stevig uit te breiden.
In het buitenland wordt verder geïnvesteerd in fabrieken in Indonesië en Maleisië.

De komende jaren blijft FrieslandCampina verder reorganiseren en herstructureren. Hoe dat proces er uit gaat zien, is nog niet bekend, wel dat de komende twee jaar wereldwijd nog 1.800 banen gaan verdwijnen.

Verduurzaming en partnerschappen
Op gebied van verduurzaming heeft FrieslandCampina naar eigen zeggen belangrijke stappen gezet. De broeikasgasemissies bij productie en transport zijn ten opzichte van 2022 met 9,4 procent gedaald naar 588 kiloton CO2-equivalent De broeikasgasemissies op de leden-melkveebedrijven zijn met 4,3% verlaagd naar 10.359 kiloton CO2-equivalent. Vorig jaar is de Foqus planet systematiek Duurzame ontwikkeling van kracht geworden, waarbij leden-melkveehouders een hogere financiële toeslag voor broeikasgasreductie op het erf ontvangen. Deze en andere duurzaamheidsinspanningen leiden volgens FrieslandCampina toenemend tot partnerschappen met belangrijke internationale business-to-businessklanten. Die zijn bereid financieel bij te dragen aan deze inspanningen en kunnen hiermee ook hun eigen voetafdruk verminderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Piet 20 Februari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10907946/frieslandcampina-moet-stevig-verlies-incasseren]FrieslandCampina moet stevig verlies incasseren [/url]
Hier wordt je niet vrolijk van. Nog slechter dan verwacht
Abonnee
SjefO 20 Februari 2024
Waarom lukt het FC niet om positief voor het voetlicht te verschijnen, het ooit zo trotse FC ziet links en rechts zuivelverwerkers voorbij komen die meer dan FC positivisme uitstralen, in rangorde, onder de streep, de melkprijs ? welke plaats bezet FC ?
Abonnee
boerBart 20 Februari 2024
Duurzaamheids onzin kost klauwen met geld.
Maarja ze willen het niet zien.
De kritische leden zijn vertrokken, de Ja-knikkers blijven achter...
Abonnee
boerJan 20 Februari 2024
Duurzaamheid brengt geld op!
Gelukkig zien ze dit.
Kritische leden zijn gelukkig vertrokken, de realistische leden blijven achter...
Abonnee
boerBart 21 Februari 2024
@boerJan. Dat is aan de cijfers goed te zien.....
#sarcasmeaan
Abonnee
jobke 21 Februari 2024
misschien klopt het uitbetalingsysteem niet.
Uit betalen op eigen kunnen en niet naar andere melkfabrieken kijken.
Dan was er misschien geen verlies geweest maar wel een lagere melkprijs.
Wat minder mooi in de lijstjes.
Abonnee
21 Februari 2024
Leden waarbij vanuit financieel opzicht het water aan de lippen stond, zijn met leden-kapitaal en oprotpremie ook vertrokken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden