Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Er valt wat te kiezen voor kopers van bijproducten

20 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zit in een neerwaartse spiraal. Daar krijgen ook de bijproducten het een en ander van mee. Voor veehouders valt er daardoor weer wat te kiezen. In het ruwvoer loopt het vaste werk goed door. Enkele fouragehandelaren vinden het zelfs druk voor deze tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe schommelt rond de €200 op de Matif en ook maïs en soja hebben een jasje uitgedaan de laatste weken. Tegelijkertijd blijven bijvoorbeeld de bierbrouwerijen en aardappelverwerkers goed door produceren. Voor veehouders die werken met enkelvoudige grondstoffen een positieve ontwikkeling. De markt is omgeslagen van een vragende naar een meer aanbod gedreven markt. Vooral in de bijproducten waar weinig op aanbod gestuurd kan worden, zijn onderhandelingsmogelijkheden voor kopers.

Het rantsoen kritisch tegen het licht houden en prijzen vergelijken tussen verschillende beschikbare producten en leveranciers kan lonend zijn volgens verschillende handelaren. Er zijn behoorlijke verschillen in voederwaardeprijs. "Natte bijproducten zijn in de melkveehouderij niet het meest gangbaar maar dit is misschien wel de tijd om eens wat te proberen", volgens een leverancier. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel heeft deze week weer een stapje terug gedaan naar €3,75 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven de uitzondering op de vriendelijkere bijproductenmarkt. Aanbod is er nauwelijks en de DCA Indicatieprijs blijft onveranderd hoog op €60 per ton.

Alternatieven voor graszaadhooi
In de hooi- en strohandel is het redelijk druk voor de tijd van het jaar. Er zijn best wat verschillen tussen fouragehandelaren maar over het algemeen is vraag en aanbod redelijk in balans. In stro maken goede contacten voor goedkoop transport een groot verschil volgens insiders. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €140. In graszaadhooi is door beperkt aanbod weinig handel. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €170 per ton. Als alternatief voor graszaadhooi wordt uitgeweken naar gehamerd stro, gerstestro maar ook weide/dijkhooi. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €200 per ton.

Bij maïs en kuilgras zijn weinig veranderingen deze week. Sommige vaste klanten halen maïs wat naar voren omdat levering nu past. Door de regen lukt het toch niet het land op te gaan dus dan maar maïs laten komen zodat dat de handen vrij zijn mest uit te rijden en het andere landwerk als het droog wordt. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft stabiel op €100 per ton. Goed kuilgras staat op €95 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden