Agrifoto

Analyse mest

Vele neerslag zit verlaging mestprijzen dwars

22 Februari 2024 - Jesse Torringa

Het uitrijseizoen is officieel een week van start, maar in de praktijk en op de mestmarkt is daar bar weinig van terug te zien. Het aanbod van mest neemt toe nu veehouders het uitrijden moeten uitstellen en de putten vol zitten. Ondertussen zitten de meeste opslagen ook tot de nok toe vol. De mestprijzen stijgen eerder dan dat ze dalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de aanhoudende neerslag vallen de eerste twee weken van het uitrijseizoen letterlijk en figuurlijk in het water. Op de zwaardere en hoger gelegen gronden met grasland kon zo nu en dan wat uitgereden worden, maar op het totaal is het niet veel. Verschillende loonwerkers geven aan dat het ook niet vanzelf ging en vaak eigenlijk te nat was, maar de nood was hoog met de volle mestkelders. Door de neerslag van afgelopen dagen zijn de mestinjecteurs zo goed als tot stilstand gekomen. 

Mestopslagen bijna volledig gevuld
De afgelopen weken werd het aanbod van mest juist iets minder, maar dit neemt nu weer sterk toe. Veehouders hadden berekend hoeveel ruimte zij in de kelders nog nodig hadden tot aan het uitrijseizoen en voerden af wat nodig was. Nu het natte weer een deel van de veehouders dwars zit, lopen de mestkelders weer tot de nok toe vol. Het aanbod gaat nu om veel kleine vrachten maar het aantal tikt wel hard aan. Daarnaast geven mestintermediairs en loonwerkers aan dat ook hun bassins en mestopslagen bijna volledig gevuld zijn en dat in zeer korte tijd de vulgraad 100% is. Drijfmest die de afgelopen week op het land is verspreid, komt voornamelijk uit de kelder. Extra ruimte in de opslagen ontstaat er dus nauwelijks.

Kleine plus
Het niet kunnen uitrijden van de mest in combinatie met de beperkte opslagcapaciteit, zorgt er eerder voor dat de afzetprijzen voor mest stijgen dan afnemen. Dat vertellen verschillende mestintermediairs. Dat is ook te zien aan de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Nadat afgelopen weken de noteringen stabiel bleven, komt er deze week (week 8) een kleine plus bij in enkele regio's. Dit geldt voor zowel rundvee- als varkensdrijfmest. Het prijsverschil tussen deze twee is erg klein en sommige transporteurs hanteren dezelfde prijs. Voor rundveedrijfmest wordt gemiddeld rond de €30 per kuub betaald, maar de spreiding is groot. Varkensdrijfmest ligt op gemiddeld zo'n €32 a €33 per kuub. In sommige regio's moet ook meer dan €35 worden betaald. 

De neerslag van afgelopen dagen en de millimeters die er nog aankomen zetten het uitrijden op een laag pitje. De weersverwachting na het weekend is echter niet per se negatief en dat geeft veehouders en loonwerkers weer kans om begin maart toch het grasland op te kunnen. Dat de prijzen dan bij goed weer in maart gaan zakken, daarover zijn zij het eens, maar in welke mate is lastig te zeggen. Gezien de opnieuw kleinere plaatsingsruimte het komende jaar, de overvolle opslagen en de andere ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld kunstmestvervangers, durft niemand daar een uitspraak over te doen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden