De Hoge Raad heeft DOC Kaas in cassatie in het ongelijk gesteld tegen ruim 60 uittreders. De 'transactiesom' (ook wel fusiebonus genoemd) die DMK overmaakte bij de fusie met DOC Kaas moet wel degelijk ook worden betaald aan de opstappers. Volgens de Hoge Raad mag de transactiesom van in totaal €20 miljoen niet worden gezien als een aanblijfbonus. DOC Kaas laat in een reactie weten...
DOC Kaas is teleurgesteld over de uitspraak. Ze legt zich erbij neer, maar met een gevoel dat het anders had gemoeten. "De uitspraak is teleurstellend voor coöperatie DOC Kaas en haar leden. Wij blijven van mening dat wij al onze leden en ook de betrokken oud-leden wel degelijk tijdig en correct hebben geïnformeerd over de uitgangspunten en voorwaarden voor uitkering van de transactiesom. Deze uitgangspunten en voorwaarden zijn ook opgenomen in het Huishoudelijk Reglement van coöperatie DOC Kaas U.A.
Uit het arrest blijkt dat de Hoge Raad oordeelt dat deze uitgangspunten en voorwaarden in de statuten opgenomen hadden moeten worden. Door dit formele oordeel behouden oud-leden van DOC Kaas nu een deel van de transactiesom waarvan zij goed weten dat die eigenlijk niet voor hen was bestemd. Dit voelt voor ons onrechtvaardig. De Hoge Raad is het eindstation van de rechtspraak in Nederland en wij zullen ons bij het arrest moeten neerleggen."
Niet voor opstappers bedoeld
De 63 oud-leden zijn blij en opgelucht door de uitspraak. Een terugbetaling van de fusiebonus, is definitief niet meer aan de orde. De groep boeren kan haar deel in de bonus behouden, vermeerderd met wettelijke rente.
Voor DOC Kaas heeft de einduitspraak geen materiële gevolgen meer, zo laat de coöperatie weten. Het gevorderde bedrag is volgens haar in 2021 al overgemaakt naar de derdenrekening van de advocaat van de eisers.
Nog een zaak in voorbereiding
Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn nog niet alle procedures rond DOC Kaas van de baan. Er is nog een proces in voorbereiding voor een collectief van 30 voormalige leden, die destijds niet durfden uittreden omdat DOC Kaas toen aangaf dat zij de uitgekeerde transactiesom bij einde lidmaatschap op het melkgeld zou inhouden, waardoor deze melkveehouders een hogere melkprijs bij hun afnemer van voorkeur zijn misgelopen en daardoor schade hebben geleden in de vorm van inkomstenderving.
Deze melkveehouders werden door het beleid van DOC Kaas 'financieel gedwongen' om lid te blijven, zo stellen zij. Nu definitief door de Hoge Raad is vastgesteld dat het ten onrechte was, kunnen zij een zaak aanspannen, meldt hun advocaat Dinant te Biesebeek.