Eén zwaluw brengt nog geen zomer, maar het aantal mestinjecteurs nemen met de dag toe op de percelen nu het droogt. Daarnaast rijden de eerste transporteurs vanaf de mestopslagen in plaats van enkel bij de veehouder. De gunstige weersomstandigheden voor het uitrijseizoen leiden echter nog niet tot lagere afzetprijzen voor drijfmest. Sowieso blijft het gissen hoe het verloop van de afzetprijzen worden dit seizoen.
Door het gunstige weer van afgelopen dagen komt er eindelijk weer wat schot in de zaak wat betreft mest uitrijden. Van drukte wordt nog bij lange na niet gesproken, maar transporteurs beginnen vanaf de silo's te rijden in plaats van enkel uit de mestput. Tot nu toe bleef het vooral bij transport vanaf de veehouder. Verschillende mestintermediairs en loonwerkers geven aan dat de planning voor volgende week een stuk voller is en zich meer op akkerbouwgronden gaat bevinden. Aan de andere kant zorgen de gunstige weersvooruitzichten ervoor dat boeren nog wel even tot betere uitrij-omstandigheden wachten. "Als er meer neerslag was voorspeld hadden we het de komende dagen wel drukker gehad, denk ik", vertelt een loonwerker.
Afzetkosten blijven stabiel
Het gunstige weer zorgt voor wat verlichting op de overvolle mestmarkt, de stemming is positiever voor het afzetten van mest dit voorjaar. Maar dat leidt niet meteen tot het dalen van de mestafzetkosten voor varkens- als rundveedrijfmest, zo valt op te maken uit de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Deze week (week 10) blijven de mestnoteringen van DCA gelijk aan die van vorige week.
Met hoge afzetprijzen is er ook veel ruimte om te zakken in prijs, zou je zeggen maar dat gaat niet helemaal op in deze volle mestmarkt. Het aanbod van rundveedrijfmest is het afgelopen jaar enorm toegenomen terwijl de plaatsingsruimte juist kleiner is geworden. Daar komt bij dat deze ruimte volgend jaar opnieuw zal krimpen door de afbouw van derogatie. Daarnaast valt en staat het verloop van de mestmarkt met de weersomstandigheden, zo is ook goed terug te zien aan het voorjaar van 2023. Toen daalde de afzetkosten voor drijfmest met gemiddeld slechts €2 per kuub aan de start van het seizoen, om vervolgens in april weer langzaam toe te nemen.
Verschillende mestintermediairs geven aan dat wanneer het voorjaar straks echt aanbreekt er wel een prijsverlaging tot stand komt. Maar hoeveel deze daling wordt, dat blijft gissen in deze hectische markt. Wel zijn zij het erover eens dat mestprijzen van twee en drie jaar geleden niet reëel zijn. Zorgen over voldoende plaatsingsruimte en het gestegen aanbod van hoofdzakelijk rundveedrijfmest zijn leidend en weersomstandigheden zijn hierin een veel kleinere factor.