Agrifoto

Analyse mest

Daling mestprijzen van korte duur

28 Maart 2024 - Jesse Torringa - 3 reacties

De afzetprijzen voor drijfmest leken eindelijk de weg naar beneden te hebben ingezet, maar de duur van die daling blijkt zeer beperkt. Het natte voorjaar en het drukkende aanbod neemt de regie weer in handen op de markt, terwijl de weersvoorspellingen allerminst gunstig zijn voor het uitrijdseizoen begin april. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitrijdseizoen is vooralsnog verre van geslaagd door het natte weer. In het midden van Nederland is inmiddels aardig wat mest uitgereden en ook in het noorden en oosten laten verschillende percelen injecteurs toe. Dat geldt alleen lang niet voor alle percelen en soorten grond. Loonwerkers en mesttransporteurs geven aan dat de uitrij-omstandigheden lang niet altijd gunstig zijn en dat op verschillende locaties nog geen druppel uit mestopslagen is verreden. Anderen geven aan juist met alle vrachtwagens te rijden. In het zuiden daarentegen is ook deze week weer weinig uitgereden en daar neemt de druk behoorlijk toe op de mestmarkt. Sommige regio's in Zeeland zijn daarop een uitzondering. Kortom, het is erg wisselend met de afzetmogelijkheden in het land.

Door de natte grond en de weersvoorspelling die zeer ongunstig zijn voor de uitrijmogelijkheden, verwachten loonwerkers en transporteurs de komende tijd slechts vrij weinig meer af te zetten. Ondertussen groeit het graan hard door dankzij de hogere temperatuur en het vele vocht. Het kan ervoor zorgen dat de plaatsingsruimte op graan tot maar een bepaalde hoogte benut wordt. Wel geven loonwerkers aan dat mestafnemers hun grenzen verleggen tegen deze mestprijzen. Voor het geld wat afnemers toekrijgen durven ze wel wat sporen te trekken in het graan. De schade die daarmee gereden wordt weegt niet op met wat zij toekrijgen.

Varkensdrijfmest weer duurder
Het aanbod van drijfmest blijft drukkend op de markt. Ondanks dat er redelijk wat is uitgereden, zien mestintermediairs ook dat er nog altijd ontzettend veel wordt aangeboden. Veel mestkelders lopen ondertussen weer vol waardoor er weer moet worden afgevoerd bij de veehouder. Met het oog op de weersvoorspelling worden de kansen om die vele drijfmest uitrijden alleen maar kleiner en dat zet behoorlijk druk op de markt. Deze ontwikkeling is ook terug te zien in de mestnoteringen van DCA, waar de afzetprijzen voor drijfmest niet verder zakken zoals bij rundveedrijfmest wel het geval was de afgelopen twee weken.

De afzetprijzen voor varkensdrijfmest lieten afgelopen week al een ander beeld zien en noteerden toen in enkele regio's zelfs een plus. Dat is deze week weer het geval gemiddeld over de hele linie. Mestafnemers geven vooral de voorkeur aan rundveedrijfmest in plaats van varkensdrijfmest. Omgerekend met de nutriëntengehaltes kunnen zij meer geld toe krijgen voor rundvee- dan varkensdrijfmest nu beide prijzen dicht bij elkaar liggen. Hierdoor raken mesttransporteurs en loonwerkers de varkensdrijfmest niet kwijt en lopen de prijsverschillen tussen de twee mestsoorten verder op. Loonwerkers verwachten dat wanneer de prijzen wat verder uit elkaar lopen, de vraag naar varkensdrijfmest weer toeneemt.

Bekijk hier de wekelijkse mestnoteringen per regio van DCA.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden