Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Algerije investeert fors in eigen melkpoederproductie

2 April 2024 - Wouter Baan

Slecht nieuws voor Europese exporteurs van melkpoeder, want Algerije voornemens om een grote melkpoederfaciliteit uit de grond te stampen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Samen met de Algerijnse overheid gaat Baladna, een foodbedrijf uit Qatar met in 2023 een omzet van omgerekend €262 miljoen, een melkpoederfaciliteit bouwen op een terrein dat meer dan 100.000 hectare beslaat in het zuidwesten van het Noord-Afrikaanse land. De bedoeling is om hier jaarlijks 200.000 ton melkpoeder te produceren. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zegt in lokale media dat het land hiermee beoogt om een stap voorwaarts te zetten in de zelfvoorziening van melkpoeder.

Op dit moment is Algerije nog sterk afhankelijk van import. In 2023 kocht het land ruim 171.000 ton melkpoeder (volle en magere) uit de Europese Unie, waarmee het land China voorbijging als grootste importeur. Nederland verkocht vorig jaar krap 30.000 ton. De cijfers lagen daarmee op het hoogste niveau sinds 2014. Veelal drijven exporteurs handel via een tendersysteem, met tussenkomst van de Algerijnse inkooporganisatie Office National Interprofessionnel du Lait et des produits laitiers, vaak aangeduid als Onil.

De ambitie van Algerije om meer zelfvoorzienend te worden in zuivelproducten is niet voor het eerst. Eerder investeerde het land ook in de eigen melkveehouderij en voedervoerziening.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden