Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Overtuiging mist nog in oplopende zuivelmarkt

5 April 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt zag weer oplopende prijzen in de voorbije week. Niet over de hele linie, en ook niet met volle overtuiging, maar de noteringen voor melkpoeders, boter en halffabricaten kregen een steuntje in de rug. En soms meer dan dat.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch blijft een groot deel van de inkopers wachten met het doen van grote aankopen voor de langere termijn. Het blijft veelal bij kleinere aankopen voor levering op korte termijn – en dit leidt tot hogere prijzen, omdat het leveringen voor prompt en bijna prompt zijn. Het geeft de markt echter niet de langverwachte en duidelijke impuls omhoog.

Twijfelsymptomen
Nog een symptoom waaraan de onzekerheid over de lange termijn merkbaar is, is dat handelaren wel durven handelen in iets duurdere termijncontracten voor verder weg, maar voorzichtig zijn met het doen van fysieke transacties voor de korte termijn, ook al lijkt het te gaan om aankopen tegen een reële marktprijs.

De toch iets gewijzigde stemming op de markt zorgt er onder meer voor dat de notering voor magere melkpoeder deze week met bijna 2% stijgt.

De notering voor volle melkpoeder – vooral een 'rekenprijs' - gaat met ruim 4% omhoog. Daarin werkt met name de stevige opleving van de room- en de boterprijzen door.

{{dataviewSnapshot(46_1712239767)}}

De botermarkt is, ondanks een niet uitzonderlijk sterke opleving van de prijs, misschien wel de enige deelmarkt waarin minder aarzeling merkbaar is. Partijen zien hier een duidelijke en gerechtvaardigde prijsbeweging omhoog. De boternotering steeg deze week met bijna 3,5%, de roomnotering met 5%.

Een andere factor die de poedermarkt deze week omhoog hielp tillen, was de laatste GDT-veiling, waar een relatief klein aanbod voor hogere prijzen zijn weg naar de kopers vond.

Op de kaasmarkt was zo'n bredere beweging omhoog er niet. Kaasprijzen worden over het algemeen meer regionaal bepaald. En door onder meer het weer. Daar lijkt de mozzarellamarkt mee te maken te hebben. De notering daarvan is deze week licht positief, maar blijft nog altijd achter qua rendement bij Goudse en Edammer foliekaas, waarvan de prijzen min of meer stabiel zijn.

{{dataviewSnapshot(46_1712240641)}}

Ondertussen staat de prijs voor Cheddar licht onder druk, al is er geen overweldigend aanbod van product.

In algemene zin voelt ook de kaasmarkt vrij richtingloos aan. Nog steeds lijken er geen grote voorraden te zijn en ook is nog een groot deel van de inkoopbehoefte niet afgedekt, maar 'schwung' heeft de markt niet. Daarvoor moet worden gekeken op de markt voor magere melkconcentraat (notering +15%) en room (+5%).

Veel partijen zien met name in concentraat goede verdienmogelijkheden, voor ofwel de melkpoederproductie of de export voor de versproductie richting Zuid-Europa.   

De spotmarkt voor rauwe melk herstelde ondertussen ook van de dip vorige week. Vooral in Duitsland was een opleving van prijzen merkbaar. In Nederland werd de markt verstoord doordat een drietal grotere fabrieken korte tijd stillagen voor onderhoud. Daardoor moest extra melk de vrije markt op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden