Agrifoto

Analyse Fosfaatrechten

Minister Adema zorgt voor paniekerige fosfaathandel

10 April 2024 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De markt voor fosfaatrechten is sinds vorig najaar serieus in elkaar gestort. Momenteel kan 3 kilo fosfaat worden gekocht voor de prijs van 1 kilo in september 2022. Maar demissionair landbouwminister Piet Adema helpt de prijs de laatste weken weer omhoog. De handel blijft grotendeels rustig, maar met af en toe paniekerige uitschieters.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe lang de prijs blijft oplopen, is moeilijk te zeggen. In de voorbije weken was de prijs van een kilo fosfaat (koop) gedaald tot zo'n €57,00. Inmiddels is de prijs weer aangetrokken tot gemiddeld €60,00 per kilo. Maar er waren ook paniekvlagen tussendoor. In de voorbije ruim twee weken is de prijs twee keer kort omhoog geschoten tot wel €80,00 per kilo.

Dat was het Adema-effect. Boeren en handelaren vreesden een ingreep in de markt door demissionair landbouwminister Adema en dachten nog snel even wat rechten te moeten veilig stellen, tegen dus veel hogere prijzen.

Veel zin lijkt het nog niet te hebben gehad. De Tweede Kamer is in meerderheid tegen een ingreep op het laatste moment en wil afwachten met een besluit totdat er een nieuw kabinet is. Of dat gaat gebeuren, is nog onzeker. Temeer omdat Kamerleden over elkaar heen lijken te buitelen voor wat betreft hun inschatting van de mestmarkt en de bewegingsruimte daarin.

{{dataviewSnapshot(46_1712754407)}}

Het is moeilijk te overzien wat nu een verstandige keuze zou zijn: snel nog een hoop fosfaatrechten kopen, voordat er eventueel 30% wordt afgeroomd bij verhandeling, of wachten op gunstiger omstandigheden ergens in de komende maanden.

Geld om rechten te verwerven lijkt voor serieuze kopers niet het probleem, want hoe anders te verklaren dat boeren in de afgelopen weken soms rustig 500 of 700 kilo fosfaat kochten tegen prijzen van €10,00 tot €15,00 boven de markt?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden