Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Start van de snijmaïs is alles behalve ideaal

21 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste snede gras zit inmiddels veilig onder het plastic en de mest voor de tweede snede ligt erop. Toch blijft het weer een veelbesproken onderwerp. Het wil maar niet droog worden. Vorige week was het in het Zuiden raak met de buien. Gisteravond was het in het Noorden nog extremer met overgelopen percelen tot gevolg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lang niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in de maïs voor de komende oogst. Vooral onder de grote rivieren, waar tot nog toe de meeste regen is gevallen, is mede daardoor goede belangstelling voor de voorverkoop van perspulp volgens verschillende leveranciers. Liever nu vastleggen dan later misgrijpen, lijkt het devies. In het Noorden zijn veehouders over het algemeen minder paniekerig, maar het vertrouwen kreeg daar gisteravond na 50+ millimeter toch ook een knauw.

Wat bierborstel betreft, is de markt ten opzichte van vorige week redelijk onveranderd. Het is en blijft een echte kopersmarkt. De DCA Indicatieprijs van deze week blijft daarmee onveranderd op €2,95 per procent droge stof. Het aanbod voeraardappelen is en blijft krap. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton, voor zover te krijgen.

Spreiding
In kuilgras zijn er grote verschillen tussen vers gras en gras van de oude oogst. De ene handelaar die bijvoorbeeld veel balen doet voor maneges houdt de prijs erop omdat er niet gek veel aanbod van gras van de vorige oogst meer is, terwijl een andere handelaar met gras van de nieuwe oogst redelijk scherp door de bocht komt. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras dat direct gevoerd kan worden, komt uit op €90 per ton. Vers gewonnen gras zat daar afgelopen week circa €10 tot €15 onder.

Bij maïs zijn de verschillen tussen de regio's ook groot. In het noorden en westen liggen de prijzen hoger dan in het zuiden en oosten van Nederland. Beschikbaarheid is het knelpunt. Verschillende verkopende veehouders zetten hoog in en als je net in een regio zit waar het aanbod niet overhoudt, lukt dat ook. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs komt deze week uit op €95 per ton. Voor topmaïs zit de prijs rond €100. Iets minder kritische kopers in gunstige regio's kunnen wel ruim onder de €90 slagen, maar over het algemeen is daar weer minder handel.

In hooi en stro zijn weinig veranderingen. Het aanbod stro is behoorlijk eenzijdig uit vooral Frankrijk. De vraag is relatief groot voor deze tijd van het jaar. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €150 per ton. In graszaadhooi is heel weinig handel en de prijs blijft gelijk op €185 per ton. Vaste klanten voor weidehooi blijven wel kopen, maar het is toch ook wachten op de nieuwe oogst. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €200 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden