Shutterstock

Analyse Melk

Spotmelkprijzen reageren zoals je kon verwachten

22 Mei 2024 - Wouter Baan

De prijzen van spotmelk hebben in de voorbije weken behoorlijke stappen omhoog gezet en noteren inmiddels weer boven €40 per 100 kilo. De markt reageert zoals je op basis van het verleden kon verwachten. Daarbij wordt de opleving dit jaar versterkt, doordat de piek van de melkaanvoer vroeger is dan gebruikelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een vrij stabiele aprilmaand kiezen de spotmelkprijzen sinds begin mei duidelijk richting omhoog. De DCA-notering voor de Nederlandse markt steeg sindsdien met €4 tot €41 per 100 kilo. De laatste weken zijn er ook biedingen gedaan op niveaus die een paar euro hoger liggen, maar fabrieken zijn op moment niet bereid om volumes te verkopen. Dit is ook logisch, gezien de spotmelknoteringen die nog aanzienlijk onder de uitbetalingsprijzen liggen.

Seizoenspatroon
De opleving past bij het patroon van eerdere jaren. Kijken we naar 2023 toen kantelde de markt ook begin mei, hoewel de opleving toen iets minder snel ging. Ook op basis van het vijfjarig gemiddelde was de ommekeer te verwachten. Doorgaans is de opleving in mei het krachtigst en zwakt het stijgingstempo in de zomermaanden wat af. Dit scenario is ook de komende maanden waarschijnlijk. Op basis van de grondstofwaarde van melk is er verdere stijgingspotentie, in elk geval richting het niveau van de uitbetalingsprijzen. Deze range ligt grosso moddo tussen €45 en €50 per 100 kilo, afhankelijk per fabriek en melkstroom.  

Nat voorjaar
De piek van de Nederlandse melkaanvoer vindt normaal gesproken in de derde of vierde week van mei plaats, maar diverse fabrieken laten informeel weten dat er dit jaar niet echt sprake is van een productiepiek. De dagvolumes die in april zichtbaar waren, continueren deze maand. Vermoedelijk speelt het natte voorjaarsweer hierin een rol. Tot nu toe is het aantal weidedagen nog beperkt. De aanvoercijfers over mei moeten uitsluitsel geven, maar dat duurt nog een paar weken.

De wekelijks door ZMB gepubliceerde melkaanvoercijfers in Duitsland laten zien dat de productiepiek daar eind april al heeft plaatsgevonden, tenzij de productie in de komende weken nog onverwacht hard bijtrekt. In Frankrijk vond de piek ook al een paar weken geleden plaats, zo blijkt uit cijfers van France Agrimer. Bovendien is de Franse aanvoer recent onder het niveau van 2023 gezakt en liggen de aanvoercijfers tevens ruim onder het langjarig gemiddelde. Vaak wordt rondom de seizoenspiek veel Franse melk op de Europese spotmarkt gepompt, maar handelaren geven aan dat het dit jaar meevalt.

Stevig fundament
Met de kennis van nu lijkt de aanvoervolumes in Noordwest-Europa de komende maanden niet overmatig ruim te worden, zoals ook Rabobank in een recente publicatie aangaf. De voorraden van eindfabricaten, met name boter en kaas, zijn beperkt. Daarmee ligt er een stevig fundament onder de zuivelmarkt, waarbij er reëel zicht is op verdere prijsstijgingen die recent ook al zijn ingezet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden