AgroExact

Aangeboden door AgroExact

'Op tijd beregenen is behoud van je grasmat'

23 Mei 2024

Een bodemvochtsensor en weerstation zijn onontbeerlijk voor melkveehouder Jacco Wink uit het Brabantse Wijk en Aalburg. "Het grasland is mijn belangrijkste eiwitbron, dat moet perfect in orde zijn", zegt Jacco stellig. "Door eerder te starten met beregenen, en met kleinere giften te werken, zijn de kosten verlaagd en de grasgroei verbeterd."

Melkvee- en akkerbouwbedrijf Wink & Boll, het bedrijf van Jacco Wink en zijn vrouw Josien Boll, doet veel dingen net even anders. Al bijna honderd jaar boert de familie in het land van Heusden en Altena. Bij De Hoeve Landbouw wordt gewerkt met vaste rijpaden op het grasland, staan de melkkoeien in een emissiearme stal waar urine en mest worden gescheiden, en worden deze meststoffen separaat en nauwkeurig toegediend op het land. Aan de grasgroei op zeer zware rivierklei wordt veel aandacht besteed. Dit is de belangrijkste eiwitbron voor het bedrijf.

Meer gras door nauwkeurig beregenen
Al geruime tijd maakt het bedrijf gebruik van een RainExact-weerstation, met regenmeter, en de SoilExact-bodemvochtsensoren van AgroExact. "De app staat op de telefoon en die gaat natuurlijk overal mee naartoe", aldus Jacco. "Ik check hem meerdere keren per dag, bijvoorbeeld voor de planning van werkzaamheden. De bodemvochtsensoren geven een beter beeld van het vochtniveau in de bodem. Na meerdere jaren gebruik ben ik anders gaan beregenen. Dat is meer gestuurd op de gemeten data. Zo beginnen we eerder wanneer het droog wordt en stoppen we ook eerder. Anderzijds geef ik liever kleine giften water van zo'n 20 millimeter. Dat heeft hetzelfde effect dan in één keer 30 of 35 millimeter beregenen, is onze ervaring. Je spaart zo brandstof, tijd en water uit. Deze aanpak heeft voor meer hoge kwaliteit gras in de kuil gezorgd, wat uiteindelijk meer eiwit van eigen land betekent. Dat is waar we naar streven."

In het grasland zijn twee SoilExact-bodemvochtsensoren ingegraven, op 12 en 25 centimeter diepte. "Hierdoor kunnen we het verschil tussen de twee grondlagen zien in de wortelzone van het gras en of het water afkomstig is van bovenaf of juist capillaire opstijging van onderen", legt Wink uit. Dit jaar heeft het bedrijf de mogelijkheid om een nieuw model sensor uit te testen voor AgroExact.

Nieuwe sensor
"Het nieuwe model sensor is in zijn geheel ingegraven in de grond, dus inclusief het kastje met de hardware", vervolgt de melkveehouder. "Dat heeft als groot voordeel dat hij ook middenin een perceel kan worden geplaatst. Voorheen moest er altijd een paal naast staan waar de hardware aan was bevestigd. In de akkerbouw is dat niet zo'n probleem, maar in grasland wel. Je hebt immers veel meer bewerkingen met machines gedurende het jaar. Wel moet je natuurlijk goed onthouden waar je de sensor exact hebt ingegraven! Gelukkig is de locatie met gps bepaald. De accu gaat enkele jaren mee en het systeem kan volledig op afstand worden uitgelezen."

Zeker voor melkveehouders die hun grasland beregenen is een vochtsensor onontbeerlijk, denkt Wink. "Het spaart kosten uit, levert meer gras (en dus eiwit) op en draagt bij aan het behoud van je grasmat. Ik zou het daarom collega's zeker aanraden. Daarbij levert AgroExact een goede telefonische ondersteuning."

Meer informatie of weten waar de meetpunten staan? Bekijk het op www.agroexact.com

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden