Shutterstock

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

13 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het ministerie van Landbouw heeft de pachtnormen voor 2024 bekendgemaakt. In alle regio's gaat de pacht omhoog. In het Noordelijk weidegebied blijft de stijging beperkt tot 16%. De grootste stijger is het Zuidwestelijk akkerbouwgebied waar de regionorm met 65% stijgt.

De pachtnormen voor 2024 wordt berekend aan de hand van de grondbeloning over de jaren 2018 tot 2022. Ten opzichte van 2023 valt het voor de akkerbouw matige jaar 2017 af en komt het financieel gemiddeld financieel zeer goede jaar 2022 daarvoor in de plaats. In de veehouderij was 2022 ook een uitstekend jaar maar 2017 was in deze sector ook een goed jaar.

De Veenkoloniën en Oldambt is de regio met de laagste pachtnorm op €547 per hectare. Grond in de IJsselmeerpolders is het duurste. Daar is de regionorm namelijk €1.836 per hectare. De pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen mogen met maximaal 4,25% verhoogd worden. Voor agrarische woningen met een pachtovereenkomst van voor 1 september 2007 mag de pacht met maximaal 5,8% verhoogd worden. Bij overeenkomsten van na die datum wordt de maximale verhoging vastgesteld op 3,8%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Pachtprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden