Shutterstock

Nieuws Melk

Zicht op verbetering bij lagere Ierse melkaanvoer

17 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De Ierse melkaanvoer was in april een stuk lager dan de afgelopen jaren. Verbeterd weer afgelopen periode geeft wat verlichting bij melkveehouders. Dat geeft hoop op verbetering in de komende maanden, waarin de Ierse melkproductie moet pieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In april dit jaar bedroeg de Ierse melkaanvoer 0,98 miljoen ton, zoals gerapporteerd door Eurostat. Dat is 7,88% lager dan in dezelfde maand vorig jaar, en 10,2% lager dan dezelfde maand in 2022. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de Ierse melkaanvoer in april 2024 6,66% lager. Een forse achteruitgang.

Van januari tot april 2024 bedroeg de melkaanvoer 2,27 miljoen ton. Dat is 7,8% minder dan 2023, toen in die periode de melkaanvoer 2,5 miljoen ton bedroeg. In 2022 was de melkaanvoer in die periode 2,6 miljoen ton, waarmee de melkaanvoer van 2024 in dezelfde periode 8,67% lager uitkomt.

Eerder schreven we over de terugval van de Ierse melkaanvoer begin dit jaar, met als de belangrijkste factor het natte weer. Dat werkte enorm tegen, daar het Ierse zuivelsysteem grotendeels een grasgevoerd systeem is. Februari was de natste maand in jaren, vertelde David Kennedy, hoofd van zuivel binnen de Ierse exportorganisatie Bord Bia. Maart werkte ook niet mee. Het lukte dit jaar niet om de koeien vroeg naar buiten te doen. "Maar de afgelopen maanden zijn niet de belangrijkste voor onze melkproductie. Doorgaans voorziet het eerste kwartaal in slechts 10% van onze melkproductie. Normaal piekt onze melkproductie in april, mei, juni en juli'', liet Kennedy eerder dit jaar weten.

Het weer is de afgelopen weken in Ierland verbeterd. Er is minder regen gevallen, maar het was nog wel koud voor de tijd van het jaar. Het gras groeide goed, maar volgens een Ierse zuivelexpert hadden hogere temperaturen voor een groeiversnelling kunnen zorgen. Melkveehouders hebben het moeilijk door de lastige winter en tegenvallende zuivelprijzen afgelopen jaar. Maar de marktprijzen trekken wat aan, vooral die van boter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden