De zuivelmarkt gaat deze zomer niet bepaald in alle kalmte de vakantieperiode tegemoet. De markt is nerveus en in de ogen van veel partijen lastig voorspelbaar. Vooral waar het gaat om melkvet, maar zelfs bij de minder beweeglijke producten vinden velen het moeilijk te zeggen welke richting de prijzen op zullen gaan.
Deze week was magere melkpoeder een van de weinige producten die weer goedkoper werden, samen met concentraat. Voor het overige gingen vrijwel alle noteringen omhoog, die van boter het meest. Maar het was niet bepaald zo voorzien. De boterprijs had nog maar net een flinke dip omlaag gemaakt en nu ging de prijs weer bijna even hard omhoog. Dit was waarschijnlijk een soort GDT-effect. Eerder deze week gingen de boterprijzen bij de GDT-veiling tegen veler verwachting in fors omhoog, vooral in Nieuw-Zeeland zelf. Dit kon ook in Europa niemand ontgaan, ook al bewoog de markt daar juist de andere kant op. Er vond dus een soort rebounce plaats.
{{dataviewSnapshot(46_1718894587)}}
In Europa bestond en bestaat een misschien begrijpelijk verzet tegen de hoge boterprijzen, met name bij de retail. Bovendien zit er ook een stevig speculatief element in de boterhandel. Deze twee factoren introduceerden een element van extra twijfel in de EU-botermarkt, waardoor de prijzen tot dinsdag onder druk stonden, maar de GDT-veiling gaf andermaal aan dat er toch een echte krapte bestaat. Dat blijkt in Europa ook uit verzoeken van producenten om later te mogen leveren.
Gevolg van alles was dat de prijzen aan de bovenkant misschien niet zo erg veranderden, maar wel die aan de onderkant. Daardoor steeg de notering uiteindelijk toch stevig.
Room deed het toch iets rustiger aan, maar de roomprijs was vorige week ook niet zo hard gezakt als de boterprijs. Bovendien was de spread in prijzen minder groot.
Magere melkconcentraat ging juist iets in prijs omlaag, ook al meldden partijen in de markt dat er tegen het einde van de week juist weer een opgaande lijn was te ontdekken in de prijzen. De vloeibare zuivel heeft in de voorbije week enige tijd last gehad van fabrieksstoringen en een staking in Griekenland, waardoor minder vloeibaar product naar het Zuiden ging. Die staking is nu weer voorbij en er komt nu juist extra vraag, zo valt te horen.
De concentraatmarkt kan dit wel gebruiken, want de markt voor magere melkpoeder is zwak. Volgens diverse partijen zelfs onnodig zwak, want er wordt redelijk goed geëxporteerd bij de huidige prijzen. Waarbij er ook niet heel veel concurrerend aanbod van elders op de wereld is. Wel is er nog het nodige aan concurrerend aanbod vanuit oude voorraden.
De weipoederprijs is iets sterker dan die was, maar nog niet sterk klimmend. De notering voor volle melkpoeder is grotendeel stabiel.
De meeste kaasprijzen zitten volgens de DCA-notering toch iets in de lift, ondanks signalen vanuit de markt dat de prijsvorming iets moeilijker loopt en dat er ook lagere verkoopprijzen worden gerealiseerd. De mogelijkheid bestaat dat dit de komende weken helderder wordt, maar vooralsnog laat de notering een plusje zien, met name bij foliekaas en Cheddar.
Mozzarella heeft het iets moeilijker om mee te komen, maar bij deze kaassoort heeft de prijs in de voorbije weken al de nodige stappen omhoog gezet, waarmee ook een stevig rendementsherstel is opgetreden.