Cono Kaasmakers wil via een pilot en uiteindelijk een aanpassing van de beoordelingssystematiek onderzoeken hoe weidegang beter is te combineren met automatisch melken. Daarvoor is een nieuwe manier van borging nodig, die per koe het aantal weide-uren bijhoudt en boeren niet ontmoedigt omdat het huidige systeem niet goed genoeg meer aansluit bij de veranderende praktijk.
De norm voor weidemelk en de Eco-activiteit 'weiden' schrijft nu voor dat melkveehouders met een automatisch melksysteem minimaal 75% van hun melkgevende koeien in de wei moeten hebben tijdens de weide-uren. Daarnaast moeten alle koeien gedurende deze uren vrije toegang tot de weide hebben. Dit wordt beoordeeld met onaangekondigde controles, en bij dat laatste zit soms een probleem.
Bedrijven met een automatisch melksysteem, die veel uren per dag weiden, laten hun koeien vrij in- en uitlopen, waardoor niet altijd 75% van de koeien buiten is, terwijl koeien over de hele dag genomen en individueel gemakkelijk 75% van de tijd buiten zijn. Soms echter is een deel van de koeien in de stal aanwezig is voor het melken.
Vrijheid van koe en het controlesysteem
De vrijheid voor koeien kan bijdragen aan dierenwelzijn. Bij controles op die momenten dat een groot deel van de dieren in de stal is, zou de norm mogelijk niet gehaald worden (en kunnen boeren gekort worden op hun weide-vergoeding), terwijl de koeien dus wel genoeg uren maken in de wei. Dit roept al langer de vraag op naar een aangepaste norm die beter aansluit bij de huidige praktijk. Een oplossing zou kunnen liggen in een verbeterde elektronische registratie per koe van het aantal weide-uren.
Waarde van weidegang
Voor de melkveehouderij is het behoud van weidegang belangrijk, stelt Cono. De koe kenmerkt het Nederlandse landschap en burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien, wat positief bijdraagt aan dierenwelzijn en de smaak van zuivel. Om weidegang te bevorderen krijgen melkveehouders een premie voor het laten weiden van hun koeien. Cono Kaasmakers is als kleine coöperatie altijd voorloper geweest waar het gaat om weidegang. 97% van haar leden-veehouders doet aan volledige weidegang en zit ruim boven het gemiddelde van de landelijke weidegang norm en daar is de coöperatie trots op.
Met behulp van een pilot wil Cono nu aantonen dat met een andere manier van beoordelen, ook de melkveehouders met een automatisch melksysteem eerlijk kunnen worden beloond. En dat zij hun koeien hiermee de vrijheid geven om zelf te kiezen wanneer ze naar binnen of buiten gaan. Daarmee wordt gestimuleerd dat alle bedrijven kunnen blijven weiden.
Stichting Weidegang
De resultaten van de pilot zullen later dit jaar worden verwacht. Het doel is om de beoordeling van de weidegang aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk en een herziening van de normen bij Stichting Weidegang op de agenda te zetten. Bij een positieve beoordeling kan de hele melkveesector er baat bij hebben.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10912183/cono-wil-robotmelken-en-weidegang-beter-samen]Cono wil robotmelken en weidegang beter samen[/url]