Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
"Het absoluut onacceptabel dat boeren of anderen te maken krijgen met bedreigingen en intimidatie van activisten en extremisten die een punt willen maken." Dat zegt demissionair minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) desgevraagd in reactie op de oproep van branchorganisaties in de veehouderij om op te treden tegen extremistische activisten. "Gebruik van geweld en andere strafbare uitingen waarbij anderen of de openbare orde in gevaar komen, gaat alle grenzen over."
Aanleiding voor de oproep van de zeven organisaties, waaronder Vee & Logistiek Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie was de brand afgelopen weekend bij een kippenslachterij, waarvan de politie onderzoekt of die door Animal Liberation Front (ALF) is gesticht. Bij de locatie van Plukon in het Noord-Hollandse Oosterblokker woedde zondagochtend een grote brand, die vermoedelijk is aangestoken. Acht vrachtwagens en een bestelbus gingen in vlammen op. Op een vuilcontainer op het terrein werd het logo van dieractivistengroep Animal Liberation Front (ALF) aangetroffen. De schade wordt geraamd op €2,2 miljoen. Het Noordhollands Dagblad citeert een (anonieme) voorman van ALF die niet ontkent dat de groep erachter zit en zegt: "Wij gaan in de toekomst eventueel nog meer van dit soort acties doen."
De sectororganisaties reageren in een persbericht: "Agrarische ondernemers, transporteurs en verwerkende bedrijven vrezen een nieuwe golf van brandstichtingen en geweldplegingen, als dit daadwerkelijk het werk is van Animal Liberation Front." De afgelopen jaren was het in Nederland rustig omtrent de internationale dierenactivistengroep, geven de organisaties aan, maar 'in het verleden werden branden gesticht in slachterijen, gingen er transportwagens in vlammen op, en ook werden hamburgerrestaurants in de brand gezet'. Het gaat de sectororganisatie niet alleen om ALF, 'maar om elke actiegroep die onrechtmatige daden pleegt'.
Volgens de organisaties is sprake van een terroristische daad. De sectororganisaties zijn zeer bezorgd dat er 'meer gewelddadige acties tegen onze ondernemingen' komen en roepen de politiek op om actie te ondernemen en 'krachtig op te treden tegen extremistische activisten'.
Handelingskader politie
Eind 2024 werd het 'Handelingskader en de tolerantiegrenzen dierenrechtenactivisme/-extremisme' van de politie aangescherpt. Daar verwijst Van Weel nu ook naar: "Na eerdere incidenten in de landbouwsector heeft de politie samen met het OM een handelingskader opgesteld om handvatten te bieden aan politie bij acties die mogelijk strafbaar zijn en/of de openbare orde verstoren." Het handelingskader is niet openbaar, maar uit antwoord op Kamervragen blijkt dat een aanvulling was dat slachtoffers bij bijvoorbeeld een stalbezetting erop gewezen moeten worden dat zij aangifte kunnen doen van lokaal-, huis- of erfvredebreuk.
Van Weel wil niet vooruitlopen op het onderzoek dat de politie doet naar de brand bij Plukon, maar zegt wel: "In algemene zin vind ik het absoluut onacceptabel dat boeren of anderen te maken krijgen met bedreigingen en intimidatie van activisten en extremisten die een punt willen maken. Gebruik van geweld en andere strafbare uitingen waarbij anderen of de openbare orde in gevaar komen, gaat alle grenzen over."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.