Rusland vergroot prijsrisico

Deel melkveehouders wil vaste voer- en melkprijs

11 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders heeft interesse om de voerprijs voor een bepaalde periode vast te zetten. Ook in een vaste melkprijs is interesse, zo blijkt uit een onderzoek van Geelen Consultancy en Wageningen UR onder 161 melkveehouders. Van hen heeft 37 procent belangstelling in een vaste voerprijs en 20 procent in een vaste melkprijs.

Bijna 15 procent van de melkveehouders gaf eind 2012 aan om zowel de melkprijs als de voerprijs vast te willen zetten voor een bepaalde periode. ‘Politieke onzekerheid’ werd gezien als één van de vijf meest genoemde risico’s door de melkveehouders. Zeker nu Rusland de boycot heeft ingesteld voor veel agrarische producten, wordt prijsrisicomanagement steeds belangrijker voor agrarische ondernemers constateren Geelen Consultancy en Wageningen UR.
 
Uit het onderzoek bleek verder dat 6 procent van de melkveehouders goed bekend is met agrarische termijncontracten. Varkenshouders zijn meer bekend met termijncontracten, namelijk 18 procent, zo kwam naar voeren uit een eerder onderzoek van de organisaties onder 164 varkenshouders eind 2013. Samen met de LLTB en Maastricht Universiteit gaan Geelen Consultancy en Wageningen UR in september een project starten onder Limburgse agrarische ondernemers om hen ’beter te wapenen tegen onverwachte prijsschommelingen’, melden de organisaties.

Dit geldt volgens hen niet alleen voor de verkoop van hun producten, maar ook voor de inkoop van grondstoffen als mengvoer. Dit kan bijvoorbeeld met termijncontracten, maar ook met vaste prijsafspraken met zowel leveranciers als afnemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox