Voorstel coöperatie

Leden FrieslandCampina betalen voor weidepremie

2 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Melkveehouders die geen weidegang voeren, gaan bij FrieslandCampina betalen voor de weidepremie van hun collega’s die dat wel doen. De coöperatie wil 0,35 euro per 100 kg van alle geleverde melk gaan inhouden voor het bevorderen van weidegang. Hiervoor wordt de weidepremie verdubbeld van een halve euro naar een euro per 100 kg melk. Melkveehouders die weidegang voeren, ontvangen hierdoor dus netto een toeslag van 0,65 euro per 100 kg.

Dit staat in een vernieuwde versie van het zogeheten Foqus Planet, dat coöperatie FrieslandCampina dit najaar ter goedkeuring gaat voorleggen aan haar leden. Met het voorstel wil de coöperatie het voeren van weidegang verder bevorderen met een financiële prikkel, schetst voorzitter Piet Boer op een telefonische persconferentie. ’Dit is de beste methode om weidegang en duurzaamheid te bevorderen, zo hebben onze leden zelf aangegeven.’

FrieslandCampina heeft zich ten doel gesteld dat minimaal 81 procent van haar leden weidegang moet voeren, om het maatschappelijk draagvlak en het imago van de Nederlandse melkveehouderij te bestendigen. Door de voortschrijdende schaalvergroting van de melkveebedrijven dreigt weidegang steeds meer onder druk te  komen staan.

Met het inhouden van de 0,35 euro per 100 kg verwacht FrieslandCampina 34 miljoen euro binnen te halen. Zelf draagt het zuivelconcern 0,50 euro per 100 kg bij in de weidepremie, een bedrag gelijk aan dit jaar. Totaal verwacht FrieslandCampina komend jaar 62 miljoen euro aan weidepremie uit te betalen.

Melkveehouders die deelweidegang voeren, oftewel als een kwart van de melkveestapel 120 dagen in een jaar in de weide loopt, ontvangen een premie van 0,46 euro. Inclusief de inhouding van 0,35 euro ontvangen zij dus netto een premie van 0,11 euro per 100 kg melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
La Vache 1 Oktober 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10859666/Leden-FrieslandCampina-betalen-voor-weidepremie]Leden FrieslandCampina betalen voor weidepremie[/url]
Het komt dus niet uit de markt!
bas 1 Oktober 2014
Zo werkt het toch bij alle cooperaties Wat is de nieuwswaarde van zo,n bericht.Koekje van eigen deeg zou ik zo zeggen.
ijsselmeerklei 2 Oktober 2014
Lekkere sigaar uit eigen doos voor de leden. Zoals met alles is de consument in eerste instantie zeer enthousiast maar als er vervolgens een kleine financiële bijdrage voor gevraagd wordt haken ze al snel af.
De mooiste zin uit het artikel vond ik; "Zelf draagt het zuivelconcern 0,50 euro per 100 kg bij in de weidepremie". Ze hebben helemaal geen eigen geld aangezien het een coöperatie is en dus alles al van de leden is.
Gelukkig heb ik geen koeien, niet dat akkerbouw coöperaties altijd van onbesproken gedrag zijn natuurlijk.
paul 2 Oktober 2014
prima dat rfc dit doet, je moet niet de kant van de intensieve veehouderij op gaan, want dat gaat niet zo goed .
marcel 2 Oktober 2014
de chinezen maakte zich meer druk om die koeien die op doodgespoten gras liepen te weiden dan de koeien die keurig verzorgd in hun geïsoleerde stal staan.
En volgens mij was het de bedoeling dat de weide premie uit de markt gehaald zou worden. Kortom: 1 groot fiasco.
J.Veld 3 Oktober 2014
Laat de consument dan betalen voor de "weidemelk" maar nee hoor dat moet de veehouder zelf maar weer bekostigen. En tevens wordt er totaal niet gekeken naar de thuissituatie van elke boer onderling. Het wil toch niet zeggen dat de ene boer minder is dan de ander? En dat de ander daar voor moet betalen?TOTALE WAANZIN!!!
Brouwer 20 Oktober 2014
Massaal de dieren in de stal houden.
jon 21 Oktober 2014
het zou RFC sieren als ze de stalmelk in zijn geheel een eigen produktielijn gaven.Dan wil ik weleens zien wie de beste marge draaid.het is bovendien te gek voor woorden dat de stalmelkers de controle over de weidegang moeten gaan betalen.
bovendien hebben de stalmelkers in de regel de grootste melkplas in bezit,het meest vlakke afkalfpatroon en doen ze qua dierwelzijn zeker niet onder.heb ik het nog niet over de mineralen efficiëntie gehad. Bovendien speel je leden zo tegen elkaar uit...als RFC zo doorgaat, gaan ze VION achterna en is het gebeurt,er is gewoon helemaal geen sprake meer van een cooperatie.Laat staan om trots op te zijn.Ik overweeg om het stalbord maar weer van de muur te halen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden