Van Dam treft voorziening

Optie uitwisselen fosfaat- en varkensrechten blijft open

18 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 30 reacties

Staatssecretaris Van Dam sluit niet uit dat fosfaatrechten in de toekomst uitwisselbaar worden met varkens- en pluimveerechten. Hij wil hiervoor een voorziening opnemen in het wetsvoorstel.

Nieuw: Heeft u vragen over fosfaatrechten, wij beantwoorden. Geef uw vragen snel aan ons door!

Van Dam deed de uitspraak in een reactie op vragen van Eric Smaling. Het SP-Kamerlid vroeg de staatssecretaris om een reactie te geven op het voorstel om via een éénmalige opkoop van varkensrechten, melkveehouders die fosfaatrechten te kort komen, extra rechten te laten kopen. Van Dam zei dat hij ‘bereid is in het wetsvoorstel waarmee het stelsel van fosfaatrechten wordt geïntroduceerd, een voorziening op te nemen die een uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten bij algemene maatregel van bestuur mogelijk maakt.’

Mocht uitwisselbaarheid in de toekomst wenselijk te zijn, dan hoeft de wet niet te worden gewijzigd

Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker mest en milieu bij LTO, zegt dat de uitspraak van Van Dam niet betekent dat fosfaat- varkens- en pluimveerechten meteen uitwisselbaar worden. ‘Je kan denken dat de staatssecretaris dit wel insinueert, maar wat het eigenlijk zegt is dat in het wetsvoorstel een haakje wordt opgenomen die uitwisselbaarheid in de toekomst mogelijk maakt. Mocht het in de toekomst wenselijk zijn om rechten uitwisselbaar te maken, dan hoeft de wet niet te worden gewijzigd, wat een lang traject is.'

Toch sluit Van Stralen het niet uit dat uitwisselbaarheid in de toekomst mogelijk wordt. 'Uiteindelijk moet uitwisselbaarheid iets zijn waarmee iedereen op dezelfde oplossing mikt. dat is nu nog niet het geval, maar misschien dat iedereen er over en paar jaar anders tegenaan kijkt. Met deze uitspraak blijft de ruimte voor discussie open.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
johnny 18 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10868792/Optie-uitwisselen-fosfaat--en-varkensrechten-blijft-open]Optie uitwisselen fosfaat- en varkensrechten blijft open[/url]
eindelijk gaat hier en daar een lichtje branden.
Enige die er tegen zijn zijn de echte megavarkensboeren die keihard groeien ten koste van het normale gezinsbedrijf , bedrijven opkopen in gedwongen verkoop voor een prikje en ook de varkensrechten zo goedkoop mogelijk willen hebben.
Als je het reeel bekijkt kun je niet tegen zijn
wulles 18 Maart 2016
Hoezo zijn alleen de megavarkensboeren tegen Johnny, ik heb ongeveer 1500 vleesvarkens en ben vijf jaar geleden begonnen met boeren,moet elk jaar het grootste gedeelte van mijn rechten leasen. Dus ik ben ook zwaar tegen want deze rechten zullen dan flink duurder worden wat misschien wel het einde van mijn bedrijf betekend. Jij moet niet iedereen over een kam scheren want de situatie is voor iedereen anders!
Gegroet Wulles
john 18 Maart 2016
blijft die 4000 euro per koeienrecht reeel... tegenover het quotum stond een gegarandeerde melkprijs... nu staat er mestplaatsingsruimte tegenover dat zijn wel zaken die niet door elkaar gehaald moeten worden.

het zijn niet alleen de megabedrijven die zitten te springen om goedkope rechten ook jongeren die met een frisse blik in de sector stappen hebben behoefte aan lage rechtenprijzen om zo in te kunnen stappen of een bedrijf over te nemen. de opbrengsprijs is immers europees bepaald de kostprijs maken we zelf. Door hier 10% minder varkens te houden worden de opbrengstprijzen echt niet beter en de kosten door de hogere rechten prijzen niet lager.

Ik zie er wel wat in om de dierrechten om te zetten in bemestingsrechten. rechten om mest te produceren en die rechtstreeks op nederlandse bodem te mogen brengen. Stel je boert nu in brabant en hebt 1100 varkensrechten. zet dit om kilo s fosfaat, haal hier het verwerkingspercentage af en je hebt bemestingsrechten. voor dat deel dat je niet hebt zal je naar de verwerking moeten stappen of je verkoopt ze en gaat alles verwerken of je koopt er bij zodat je meer mest kwijt rechtstreeks op het land.

Op deze manier worden de rechten weer ingezet om het milieu te beschermen waar het ooit voor bedoeld is. Kunnen er een hele hoop wetten overboord en wordt het allemaal weer werkbaar!
johnny 18 Maart 2016
tegenover quotering stond al jaren geen gegarandeerde melkprijs meer (2009) en toch werd er fors voor quota betaald
Abonnee
Gerard Groot Koerkamp 18 Maart 2016
Alle blijvers in de varkenshouderij zijn tegen omwisseling omdat dat gewoon slecht is.Als organisatie hoor je dan niet constant de optie weer open te houden.Het standpunt moet nu maar eens een keer keihard door LTO en Vakbond Varkenshouderij uitgesproken worden,zo niet dan zeg ik het lidmaatschap op.
koentje 18 Maart 2016
Hoeveel blijvers zijn er dan Gerard. Elke 10 jaar halveert het aantal varkenshouders.
Dus minimaal de helft is voor omwisselen.
Standpunt van de POV is ook niet representatief op die vergaderingen zie je alleen maar mega varkenshouders, potentiele stoppers zitten thuis.
Dus mooie kans om de zaak eens te reorganiseren.
Jan Brok 18 Maart 2016
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is tegen uitwisseling van pluimveefosfaat naar rundvee. In de pluimveesector word nu ongeveer 12,50 per pluimveerecht betaald dat is een half kg fosfaat. Dus 1 kg pluimveefosfaat kost ongeveer 25 euro. Volgens Boerderij betalen melkveehouders tot 125 euro per kilo fosfaat dat is factor 5
Als dat werkelijkheid wordt zal de pluimveesector, snel leeglopen met fosfaat.
Dat heeft als gevolg dat er nog meer tekort aan pluimveerechten komt.
Voor de blijvende pluimveeondernemers wordt het onmogelijk gemaakt om te blijven ontwikkelen.

Misschien moet omwisseling bij gemengde bedrijven op 1 bedrijfslocatie
mogelijk worden gemaakt (met gesloten beurs) is een ondernemers afweging
From EGO to ECO 18 Maart 2016
de groten hebben het bloed van de kleintjes al jaren aan hun handen en grijnzen daar gewoon bij! Oke, het waren de betere ondernemers omdat ze egoistischer en sluwer waren dan de kleine niet ondernemers. Nu zijn ze in hun gulzigheid naar meer bang dat ze straks op een sociale manier afscheid kunnen/moeten nemen van kleine collega's in het nauw! Bang, omdat een kleine bijdrage wordt gevraagd van het kapitaal dat zij verdienden met de pigs. Wat een wereld, wanneer komt de tijd dat iemand niet gewaardeerd wordt voor zakelijk succes maar om persoon en prestatie voor samenleving. Ik zeg weg met die schotten voor een sociale en humane sanering van de sector!
Schnitzel 18 Maart 2016
Nou Koentje en Johnny. Noem eens twee voordelen voor beide sectoren! Denk dan vooral aan de boeren die graag door willen gaan in de toekomst
Jonge agrarier 18 Maart 2016
@ From EGO to ECO. Waarschijnlijk ben je a) een stopper b) geen ondernemer of c) zelfs niet eens boer. Wat een eerste klas dom gezwets kraam jij uit. Laat elke sector zijn eigen probleem oplossen. De varkenshouderij en de pluimveehouderij hebben niks te maken met de problemen in de melkveehouderij. Schotten er tussen laten is de enigste eerlijke manier!
Abonnee
Gerard Groot Koerkamp 18 Maart 2016
Varkenshouders die het moeilijk hadden hebben hun rechten soms moeten verkopen en terug leasen voor ongeveer 5 euro in de afgelopen jaren.Daarvoor was het 20 euro.Wanneer er omgewisseld kan worden wordt dat 40 euro maal 2,74 is 109,6 euro per zeug.Dat is de winst van de laatste 3 biggen.Beleid moet gevoerd worden voor de blijvers en niet zorgen dat nog meer blijvers noodgedwongen moeten stoppen.
johnny 18 Maart 2016
sorry hoor, maar dat is geen noodgedwongen stoppen
Hendriksen 18 Maart 2016
Dames en Heren,
Lees nou het artikel nog eens goed door.
Het enige wat van Dam doet is de optie van uitwisseling in de wet zetten, zodat wanneer het wenselijk is, men kan ruilen.
Voor hetzelfde geld blijft die optie gewoon een optie, en wordt er nix uitgewisseld..
johnny 18 Maart 2016
Hendriksen schreef:
Dames en Heren,
Lees nou het artikel nog eens goed door.
Het enige wat van Dam doet is de optie van uitwisseling in de wet zetten, zodat wanneer het wenselijk is, men kan ruilen.
Voor hetzelfde geld blijft die optie gewoon een optie, en wordt er nix uitgewisseld..

heb je gelijk in maar als de voorstanders nooit van zich laten horen dan gaat het nooit gebeuren vandaar mijn reactie
kleine boer 18 Maart 2016
denk dat de schotten er tussen blijven,maar van Dam heeft al weer genoeg schade gemaakt,varkensrechten schieten omhoog,wat helemaal niet kan
johnny 18 Maart 2016
Schnitzel schreef:
Nou Koentje en Johnny. Noem eens twee voordelen voor beide sectoren! Denk dan vooral aan de boeren die graag door willen gaan in de toekomst

voordelen te over.
ik loop al wat jaartjes mee en heb zowel een zeugen als een melkveebedrijf
Het kan ook voor blijvers wat betekenen,je hoeft niks te verkopen een gedeelte mag ook wat een enorme boost aan je vermogen geeft waar je permanente druk van de bank mee weg kan halen en bij een korte tender zijn de rechten nadien weer zo terug op het oude niveau.
tevens wordt je totale onderpand meer waard , ik weet dat dit moeilijk is voor een varkenshouder want die denkt alleen in rendement en niet in vermogen maar het is wel de buffer van je bedrijf in moeilijke tijden.
Ik zie het zo : nu is er een probleem.
Er staan een hoop nieuwe stallen voor melkvee door een samenloop van omstandigheden , waar geen fosfaat voor zou zijn , met vaak jonge ondernemers die willen starten.
Er staan een hoop te oude varkensstallen waar wel fosfaat is maar heel slecht verdiend wordt.
Erg chargerend misschien maar ik zeg:laat die fosfaat geproduceerd worden door de sector met het meest rendement.
Heel simpel ,in dit geval is 1 + 1 gewoon 3
Varkenshouders zonder rechten en alles moeten leasen is hetzelfde als een akkerbouwer die grond per jaar huurt en geen meter van zichzelf en ja daar zitten hele grote markt risico's aan.
Ik zal vast een aantal mensen irriteren maar dit is wel mijn gedachte en ik denk heel veel met mij
Dennis 18 Maart 2016
Ik heb een gemengd gezindbedrijf met varkens en koeien. Bij ons hebben we op het moment uitgebreid naar 2500 vleesvarkens en moet nog rechten kopen! Bij deze wil ik alle voorstanders bedanken (dus niet) moet nog 2200 rechten kopen dus door jullie gespeculeer zal mij bij elk 5 euro verhoging 11000 euro door de neus geboorte worden! Bedankt!! Met name Johnny en Robert Bodde aan zulke columnisten hebben we wat aan als gezindbedrijven! (Dus niet!!!)
johnny 18 Maart 2016
Dennis schreef:
Ik heb een gemengd gezindbedrijf met varkens en koeien. Bij ons hebben we op het moment uitgebreid naar 2500 vleesvarkens en moet nog rechten kopen! Bij deze wil ik alle voorstanders bedanken (dus niet) moet nog 2200 rechten kopen dus door jullie gespeculeer zal mij bij elk 5 euro verhoging 11000 euro door de neus geboorte worden! Bedankt!! Met name Johnny en Robert Bodde aan zulke columnisten hebben we wat aan als gezindbedrijven! (Dus niet!!!)

Ik gun het je echt van harte.
Uitzonderingen bevestigen de regel.
Als het al door zou gaan is het een tijdelijke tender denk ik en zou mijn advies aan jou zijn wachten tot nadien dan zijn ze zo weer op het oude niveau en als ze duur blijven komt dat door hoge varkensprijzen en dan is er weer niks aan de hand
Dennis 18 Maart 2016
"Een tijdelijke tender denk ik" kan ik niks mee Johnny!! En ik heb geen advies nodig van jou!
Dennis 18 Maart 2016
"Een tijdelijke tender denk ik" kan ik niks mee Johnny!! En ik heb geen advies nodig van jou!
johnny 19 Maart 2016
Dennis schreef:
"Een tijdelijke tender denk ik" kan ik niks mee Johnny!! En ik heb geen advies nodig van jou!

Gewoon een normale vraag
Waarom koop je ze dan niet of waarom heb je ze niet gekocht?
Horen toch een beetje bij een dergelijke uitbreiding?
Oké dan 19 Maart 2016
Elke kilo fosfaat die naar de melkveehouderij gaat VERPLICHT VERWERKEN en EXPORTEREN (elk jaar VVO's kopen) anders geen uitwisseling en max 10% uitwisselen!!!!
Oké dan 19 Maart 2016
Elke kilo fosfaat die naar de melkveehouderij gaat VERPLICHT VERWERKEN en EXPORTEREN (elk jaar VVO's kopen) anders geen uitwisseling en max 10% uitwisselen!!!!
Dennis 19 Maart 2016
@Johnny dat klopt maar dit jaar zijn we beginnen op te leggen dus heb het hele jaar de tijd om ze te kopen. Maar door dat columnisten zijn die elke keer schrijven over dat de schotten er tussen heen moeten en de staatssecretaris daar ook nog gedeeltelijk gehoor aan geeft, kom dat niet ten gunsten van de prijs! Ben van mening dat het beste is voor elke sector dat rechten (puur lucht) zo goedkoop mogelijk moeten blijven. Het moet ook zo zijn dat iedereen sector zijn probleem zelf oplost en andere sectors niet op kosten worden gedreven, dit is nu al het geval door dat er veel te veel rundvee fosfaten worden geproduceerd!!
johnny 19 Maart 2016
@dennis
even voor de duidelijkheid
Ik ben geen columnist maar een gewoon boertje die vind dat die paar varkensrechten die ik over heb op mijn bedrijf en elk jaar verhuur voor een belachelijke prijs,dat ik die zou mogen benutten voor mijn andere tak melkvee.
Fosfaat is fosfaat
Ik ben volledig grondgebonden en nu is het zo dat er wel fosfaat van een intensief bedrijf op het land mag maar geen zelfgeproduceerde.
Ik wil helemaal niks met mestverwerking of vvo onzin te maken hebben .
Daarom heb ik nl al die grond gekocht.
Dus inderdaad :elk bedrijf verschilt
Nu begrijp je misschien mijn pleidooi beter.
sectorbreed blijf ik erbij dat omwisseling een gedeeltelijke oplossing kan zijn voor probleemgevallen in beide sectoren
Abonnee
boereke 19 Maart 2016
Zolang in dit land zoveel bij goede mest word betaald zijn er te veel dieren de laatste jaren is alleen door rundvee gegroeit terwijl fosfaatplafond al jaren bekend was{en vele extra rundvee hielden want je wist maar nooit] dus schotten laten.
LEO 20 Maart 2016
Laten we het mestprobleem oplossen, dan is er ook geen fosfaatprobleem.
Mest kan prima gebruikt worden (al dan niet na vergisting) als voeding voor planten.
De oppervlakte van de landbouw in NL is bekend. Normen zijn bekend. Daarmee is bekend hoeveel mest we nodig hebben.
LAAT DAT DE NORM WORDEN; KLAAR.

Direct komen vele positieve bijeffecten:
ALLE LANDBOUWPRODUCTEN ZULLEN SCHAARSER WORDEN dus duurder.
Zeer fors verminderde milieubelasting.
leonard 20 Maart 2016
eerst maar eens fosfaatrechten maken van alle sectoren, dus pluimvee en varkens...anders kun je ze ook niet omruilen en vervolgens vrijstelling verlenen als je 100% verwerkt(dus niet in nederland geplaatst wordt) net als bij POR...dit schaadt niemand...
bert 20 Maart 2016
pluimveerechten zouden in 2015 al afgeschaft worden en is uitgesteld tot 2018 ivm behoud derogatie...dus pluimveehouders geslachtofferd voor koeienboeren...waanzin en niet uit te leggen.........
Abonnee
gallop 20 Maart 2016
Laat elke sector zijn eigen shit opruimen. Nu is de melkvee aan de beurt. In het verleden heeft de akkerbouwtak al heel wat concessies moeten doen met de mac sharry tegen opzichte veehouderij. Nu varkenshouderij en melkvee onderling? Dat stinkt volgens mij.

Wees als melkveehouderij blij dat er een stop is. Helemaal gratis, o nee niet helemaal gratis. Dikke groei van je eigen vermogen door fosfaatrechten. Dank zij dit systeem is de melkprijs stukken eerder weer op niveau.
Abonnee
boereke 21 Maart 2016
Als er uitwisseling komt zullen extra varkensbedrijven moeten stoppen door de bank ,en de rechten blijven dan duur want er is meestal tak die wel goed verdient in denemarken was grondprijs ook eerst door varkensboeren opgedreven en later pas door koeboeren toen die beter verdiende
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden