Inside: Mestmarkt

Prijsstijging kunstmest in afgezwakte vorm door

14 April 2017 - Clarisse van der Woude

Of het nu tijdelijk is of voor een langere periode is niet goed in te schatten, maar de snelle prijsstijging in meststoffen van de laatste maanden is er even uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het feit dat het toedienen van kunstmest op graan is gebeurd en de eerste gift op grasland voor zo’n 80 à 90 procent is voltooid, wordt er weinig gekocht. Vergeleken met de zomer liggen de prijzen van meststoffen op een beduidend hoger niveau. Leveranciers konden destijds tegen een veel lager prijsniveau inkopen dan dat ze nu moeten betalen. Sommige partijen zijn bereid toe te geven, anderen niet. Feit is dat het de handel nerveus maakt.

Prijs van KAS loopt op
Hoewel de spurt is afgezwakt, loopt de prijs van KAS nog wel op. Medio april wordt er een boerenprijs genoemd van 22,50 tot 24,50 euro per 100 kg in Nederland, afhankelijk van het bezorgadres en of het een voorgekochte partij betreft of niet. KAS staat momenteel stabiel, maar de verwachting is dat deze richting de zomer iets gaat dalen. Ook stikstof, een belangrijke component van KAS, zal wat zakken.

Vergeleken met de zomer liggen de prijzen van meststoffen op een beduidend hoger niveau

Fosfaat wordt duurder
Fosfaat is nog steeds duurder aan het worden en dat geldt ook voor kalimeststoffen. De kaliproductie is wereldwijd iets teruggeschroefd, waardoor er een fors hogere vraag is ontstaan dan eerder werd verwacht. Een tijdelijke situatie, zo schetsen bronnen. De beschikbaarheid is goed, maar de levertijden zijn iets langer dan gemiddeld. De prijsverwachting van kali is dat deze stabiel blijft.

Het oplopen van de fosfaatprijzen, afgelopen weken, is deels ingegeven door de euro-dollar koers. Men moet echter in ogenschouw houden dat de meststof op een aardig laag niveau is gestart afgelopen winter. Pas de laatste weken is de prijs wat opgelopen. Ook dit is waarschijnlijk een tijdelijk effect, want naar verwachting zal de prijs in de zomer stabiel blijven tot licht dalen.

De oplopende olieprijs en als afgeleide de gasprijs, wat met name voor stikstof van invloed is, kan inhouden dat de prijsdaling in stikstof minder sterk zal zijn. Hogere gasprijzen stuwen de productiekosten, wat als gevolg heeft dat de industrie minder snel zijn verkoopprijzen kan laten dalen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden