Inside: Mestmarkt

Bodem mestprijzen lijkt bereikt

20 April 2017

Dankzij het bijzondere goede voorjaarsweer, zijn de opslagen van de intermediairs zijn leeg. De druk op de mestmarkt neemt af. Echter, het aanbod van mest blijft onverminderd groot. Intermediairs verwachten niet dat de ophaalbijdragen nog verder gaan zakken. En dus lijkt de bodem van de mestprijzen voor dit voorjaar bereikt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er nog volop mest wordt uitgereden, is aan alles te merken dat de spanning rond het uitrijden van mest afneemt. Iedere dag is het werkbaar weer, waardoor er per saldo veel mest is uitgereden. 

Ophaalbijdragen neigen naar stijging
Voor veel intermediairs geldt dat de mestsilo’s leeg zijn, of dat binnenkort zullen zijn. Die situatie komt niet ieder jaar voor. Dat betekent dat er weer volop ruimte is om mest tijdelijk op te slaan. De regio’s die het verste van de akkerbouwgebieden liggen, hebben nog de meeste beschikking over mest.

De ophaalbijdragen
Ondanks dat het uitrijseizoen probleemloos is verlopen en er volop mest kon worden uitgereden, dalen de ophaalbijdragen voor de veehouders niet. De ophaalbijdragen hebben deze week zelfs de neiging om iets op te lopen.

De rundveeprijzen in de regio Tilburg en Barneveld doen een stapje omhoog, met respectievelijk 1 euro en 0,50 cent per kuub. De prijzen komen daarmee uit op gemiddeld 16,50 euro per kuub in regio midden en 16,50 euro in regio zuid. 

Ook de varkensmestprijzen blijven nagenoeg gelijk aan vorige week. In regio midden stijgen de ophaalbijdragen naar 23 euro per kuub. Voor regio zuid geldt een minime daling van 13 cent, ten opzichte van vorige week, naar 23,17 euro per kuub.

Lege mestsilo's in het voorjaar, een bijzonder fenomeen

Eerste snede dient zich vroeg aan
Het is dit jaar bijzonder dat de aanwending van mest op bouwland kruist met de eerste snede gras. De eerste graspercelen zijn aan het begin van deze week geoogst. Dat onderstreept nog maar eens hoe vroeg dat is. Voor loonwerkers en intermediairs betekent dit dat men voorlopig nog niet klaar is met het uitrijden van mest.

De logistieke hobbels, om alle mest tijdig geplaatst te krijgen, zijn de grootste ergernissen voor de loonwerkers en intermediairs. Maar, ondanks de beperkingen is men over het algemeen content met de huidige gang van zaken.

Prijzen tabel vleesvarkensdrijfmest
Het betreft de ophaalbijdrage van vleesvarkensdrijfmest (mestcode 50) met de volgende specificaties: 4 kg fosfaat (P) en 7 kg stikstof (N) per ton af boerderij inclusief bemonsteren, wegen en analyseren, mits geladen kan worden onder normale omstandigheden. Het betreft distributie alleen over lange afstand.

Prijzen zijn ex BTW per ton

 

 week 16

Mutatie

 

20 april 2017

 

 Deurne

 € 24,00

onveranderd

 Tilburg

 € 22,50

-  0,50

 Uden

 € 23,00

onveranderd

 Barneveld

 € 23,00

onveranderd

 Lichtenvoorde

 € 24,00

onveranderd

 Markelo

 € 22,00

+ 0,50

 

Prijzen tabel rundveedrijfmest
Het betreft de ophaalbijdrage van rundveedrijfmest (mestcode 14) met de volgende specificaties: 1,8 - 2 kg fosfaat (P) en 4 - 4,5 kg stikstof (N) per ton af boerderij inclusief bemonsteren, wegen en analyseren, mits geladen kan worden onder normale omstandigheden. Het betreft distributie alleen over lange afstand.

Prijzen zijn ex BTW per ton

 

 week 16

Mutatie

 

20 april 2017

 

 Deurne

 € 16,00

onveranderd

 Tilburg

 € 17,00

+ 1,00

 Uden

 € 16,50

onveranderd

 Barneveld

 € 16,00

+ 0,50

 Lichtenvoorde

 € 17,50

onveranderd

 Markelo

 € 16,00

onveranderd

     

 

Prijzen tabel vaste kippenmest
Het betreft de ophaalbijdrage van kippenmest mestband (mestcode 32 en 35) met de volgende specificaties: 50 - 70% droge stof, vrij verlaadbaar, minimaal 100 ton inclusief wegen, bemonsteren, analyseren en gezondheidscertificaten en inclusief aanvragen vergunning (exportwaardig Duitsland).

Prijzen zijn ex BTW per ton

 

 week 16

Mutatie

 

20 april 2017

 

 Deurne

€ 14,50

onveranderd

 Uden

€ 14,50

onveranderd

 Barneveld

€ 16,00

onveranderd

 Markelo

€ 15,00

onveranderd

 Emmen

€ 15,00

onveranderd

 Leeuwarden

€ 15,50

onveranderd

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden