De Nederlandse mestmarkt is wat betreft de handel en de activiteiten van het uitrijden in rustiger vaarwater beland. De silo's worden, daar waar mogelijk, afgevuld met het oog op de aanwending van mest na de komende oogst. Dat gebeurt deels in opslagen bij akkerbouwers en deels in silo's die intermediairs hebben staan.
De rust in de mestbewegingen vertaalt zich in vrijwel onveranderde ophaalbijdragen. Dit geldt voor zowel vleesvarkensdrijfmest als voor rundveedrijfmest. Opvallend blijft het zeer beperkte aanbod van rundveedrijfmest. Per saldo hebben melkveehouders, als het gaat om de afzet van mest, goed van het voorjaar kunnen profiteren.
Het aanbod van vleesvarkensdrijfmest is er voldoende en zal, al dan niet door bewerking, moeten worden afgestemd op de afzet voor de akkerbouwer. De ophaalbijdragen zijn stabiel voor zowel regio midden als regio zuid. De gemiddelde prijs van varkensmest is 23 euro per kuub in Zuid en in regio midden 23,17 euro per kuub. Rundveehouders betalen, net als voorgaande weken, 16,50 euro in regio zuid en 16,16 euro in regio midden.
Ophaalbijdragen op hoogste niveau
De ophaalbijdragen voor varkenshouders liggen in week 21 op hetzelfde niveau als in dezelfde week een jaar geleden, rond 23 euro per kuub. Terugkijkend naar de jaren ervoor liggen de mestprijzen in 2016 en 2017 een stuk hoger. De prijzen in regio zuid schommelden in de maand mei in de periode 2010 tot en met 2015 rond 18 euro per kuub. In regio midden lagen de ophaalbijdragen in die periode nog veel lager, tussen de 14 en 21 euro. Vanaf 2015 betalen varkenshouders in regio midden meer om van hun mest af te komen, dan hun collega's in het zuiden.
Rundveemest eerder in prijs gestegen
Eenzelfde ontwikkeling is ook te zien op de markt van rundveedrijfmest. Het enige verschil is dat de rundveedrijfmestprijzen al in het voorjaar 2015 op een iets hoger niveau lagen dan de jaren er voor. Het verschil in prijs is circa 5 euro voor zowel regio zuid als midden in de periode 2010 tot 2015 en de periode na 2015.