Beweert NVWA

Frauderen met mest is niet moeilijk

8 Juni 2017 - Wouter Baan - 17 reacties

Het is relatief eenvoudig om te frauderen met mest. Dat staat in het rapport 'Nationaal dreigingsbeeld 2017'. Gezien de grote belangen in de mestmarkt is het aantrekkelijk om mestfraude te plegen. Dat beweert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De totale kosten voor mestafzet in Nederland worden in 2015 geraamd op 500 miljoen euro. Dit bedrag onderstreept dat de belangen in mest groot zijn. Het plegen van mestfraude kan op een varkensbedrijf een kostenbesparing opleveren van enkele tonnen. Hoge mestafzetkosten in combinatie met betrekkelijk lage opbrengstprijzen maakt mestfraude aanlokkelijk.

500

miljoen euro

 waren de mestafzet kosten in 2015

Lastig om gehaltes te meten
Volgens de NVWA vindt er fraude plaats met het ophalen, transporteren, afleveren, bemonsteren, wegen en verantwoorden van mest. In de praktijk is mestfraude niet moeilijk, omdat het gaat om een zogeheten "uitgesteld heterdaad". De administratieve verantwoording van mestafzet vindt pas na een afgesloten jaar plaats. Dan is de mest vaak allang afgevoerd of uitgereden. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheden mest en de mineralengehaltes niet meer gecontroleerd kunnen worden.

De NVWA laat weten dat op papier de mestboekhouding meestal wel klopt. Om mestfraude in beeld te krijgen, is diepgaander onderzoek naar de meststromen nodig. Verschillende data van monstermetingen, rittenlijsten, tachograafgegevens en gps-gegevens moeten gecombineerd worden om fictieve en daadwerkelijke meststromen inzichtelijk te krijgen. Dergelijke onderzoeken zijn gecompliceerd en tijdrovend.

Praktijkvoorbeeld
Het rapport schets een praktijkvoorbeeld: 'Mest wordt fictief verplaatst of opgeslagen en daarna zwart afgezet of op het eigen bedrijf of elders illegaal uitgereden. Administratief lijkt alles keurig in orde. In de administratie staat bijvoorbeeld dat de mest is geëxporteerd naar het buitenland, door intermediairs is afgevoerd of door intermediairs is opgeslagen in silo’s of mestkelders.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Abonnee
stront 8 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874783/frauderen-met-mest-is-niet-moeilijk][/url]
en nu gaat helemaal het hek van de dam
EPPIE 9 Juni 2017
gewoon iedereen die grond bemest verplichten om 170 kilo stikstof uit dierlijke mest aan te wenden
john 9 Juni 2017
het systeem klopt toch ook niet dan.. wil je echt weten of er verkeerd bemest wordt dan zal je toch echt bij de grondbezitter moeten zijn en niet bij de producent!
Arie 10 Juni 2017
Grootste probleem bij de overheid is dat ze hun computersystemen niet op orde hebben. Alle gegevens voor controle zijn gewoon beschikbaar, maar het staat overal verspreid en ze hebben geen overzicht. Het lukt ze niet om de data op juiste manier te orderen en te koppelen. Het is gewoon een puinhoop bij hun. En voor de meeste controles hoeven ze echt niet tot aan het eind van het jaar te wachten. Maar hun organisatie is zo vreselijk stroperig, dat het daar wel meestal op uitdraait.
Arie 10 Juni 2017
En wat betreft het knoeien met gewichten en gehaltes: als ik 300 m3 mest afvoer naar een akkerbouwer en ik vult in mn administratie in dat het 400 m3 was, dan houd dat dus in dat die akkerbouwer op papier 400 m3 aanvoerd en in werkelijkheid maar 300 m3 krijgt. Denk je dat die akkerbouwer dat dan een goed idee vind ofzo? Denk het niet. Ik moet de eerste nog tegen komen. Maar misschien verkeer ik daarvoor niet in de juiste kringen ofzo...
Arie 10 Juni 2017
En wat betreft het knoeien met gewichten en gehaltes: als ik 300 m3 mest afvoer naar een akkerbouwer en ik vult in mn administratie in dat het 400 m3 was, dan houd dat dus in dat die akkerbouwer op papier 400 m3 aanvoerd en in werkelijkheid maar 300 m3 krijgt. Denk je dat die akkerbouwer dat dan een goed idee vind ofzo? Denk het niet. Ik moet de eerste nog tegen komen. Maar misschien verkeer ik daarvoor niet in de juiste kringen ofzo...
Piet 10 Juni 2017
@Eppie
Dierlijke mest, ja graag, maar geen bodemgif
En de akkerbouwer moet het maar goed vinden dat het industriele schadelijke afvalproduct verplicht op zijn bedrijf komt?
Produceer ajb mest waar het bodemleven wat aan heeft ipv aan sterft. Bijvoorbeeld gerijpte vaste mest.
teler 11 Juni 2017
@ Arie
Wat een dom voorbeeld Arie, alsof een fraudeur zo openlijk te werk zal gaan. Liever levert hij dunne mest met lage gehaltes en neemt stiekem een monster uit een andere put met hogere gehaltes. Op papier voert hij veel af naar zijn welwillende afnemer maar in feite houdt hij de mineralen op zijn eigen bedrijf.
Abonnee
erik 11 Juni 2017
ik ga me als akkerbouwer niet laten dwingen tot het afnemen van mest(stront) tot 170 kg N per jaar.
Ik gebruik graag organische mest, maar wel op eigen voorwaarden.
Ik los mijn eigen problemen op, probeer dat ook eens ipv. altijd naar een ander te wijzen of te roepen om hulp!!
Arie 12 Juni 2017
@teler
In jouw voorbeeld zal de veehouder moeten samenspannen met de transporteur / chauffeur van de tankauto. Want voor zo ver ik weet mag een veehouder zelf geen monsters nemen. Maar zou kunnen dat da gebeurt.

Maar stel dat da gebeurt: wezenlijk veranderd da niks in mijn voorbeeld. Enige verschil is dat de akkerbouwer er niet van weet. Het is uiteraard fraude, maar totaal gezien over beide bedrijven word er geen extra mest geplaatst. Wat de veehouder minder afvoert en dus meer op zn eigen land uitrijd, voert de akkerbouwer minder aan en rijd dus minder uit over zn land.
niet moeilijk 12 Juni 2017
In het verleden zijn er resten van triple super gevonden in de analyse's.....

Zal wel weer een fabeltje zijn...
paul 12 Juni 2017
frauderen met geld is een stuk makkelijker dan met mest.
Daar is momenteel een parlementaire enquete over gaande.
Jappie 16 Juni 2017
@niet moeilijk

Zal geen fabeltje wezen. Maar vervolgens is de vraag: heeft de veehouder een paar ton kunstmest in de mestkelder gegooit en is de vervoerder dus onschuldig. Of is er een handje in het monster potje gestopt.
sjappie 2 Februari 2018
compost is de grootste fraude, omdat niemand het wil hebben, is er 50% korting op de mineralen. En het scheelt de overheid miljarden in afvoer.
cagri 20 Maart 2018
sjappie schreef:
compost is de grootste fraude, omdat niemand het wil hebben, is er 50% korting op de mineralen. En het scheelt de overheid miljarden in afvoer.


helemaal mee eens.
Hier in be moet je voor compo maar 15 werkzame N incalculeren, voor stalmest 30 en mengmest 60% van de aanvoer. Goede manier om de boer t verlekkeren de burger hun (groen)afvalprobleem op te lossen.
+ dat compo een lage n inhoud zou hebben, wat niet moeilijk is als je ziet hoeveel er vervliegt met de talloze keren herscheppen, als men mest zo behandeld zal de inhoud ook wel lager zijn
concludeur 23 Maart 2018
Akkerbouwers schelden weer ten onrechte op dat het problematiek van de veehouders is, en dat zij het mestprobleem op moeten lossen.

Het probleem is de overheid die de spelregels opstelt, en desnoods verandert tijdens het spel. Zoals hiervoor genoemd met die compostbende waar wel heel akkerbouwend Nederland met open ogen intrapt.
Einstein 25 Maart 2018
Garandeer eerst maar eens dat er in geen enkele partij mest drugsafval of dergelijke troep zit en dan praten wij verder over mest verplichten dank u.
Teler 26 Maart 2018
Verplicht mest afnemen? Lijkt mij logisch dat de veehouders dan ook verplicht worden om enkel binnenlands graan af te nemen! Of is dat misschien niet redelijk?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden