Boetes op de mestmarkt

NVWA beboet jaarlijks voor miljoenen

21 Juni 2017 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beboet jaarlijks voor miljoenen euro's bedrijven en personen op de mestmarkt. In 2014 werden er 3.025 controles uitgevoerd door de NVWA. Daarbij werden er 527 boetes opgelegd, in totaal goed voor 5 miljoen euro. De ernst van de situaties loopt echter behoorlijk uiteen.

Daarnaast werden er in 2014 ook nog 124 processenverbaal opgemaakt. Eén jaar later, in 2015, werden er 4.334 controles uitgevoerd door de NVWA. Daarbij werden er 340 bestuurlijke boetes opgelegd, goed voor ruim 7 miljoen euro. Ook werden er dat jaar 143 processenverbaal opgemaakt.

574

boetes

opgelegd aan bedrijven of personen in 2016

Nog een jaar later (in 2016) werden er 4.046 controles uitgevoerd. Toen kregen 574 bedrijven of personen een bestuurlijke boete opgelegd, ruim 4 miljoen euro in totaal. Er werden toen ook nog eens 122 processenverbaal opgemaakt. 

Ernst van de overtredingen
Echter, de ernst van de overtredingen varieert behoorlijk. Soms gaat het om eenvoudige administratieve onvolkomenheden, maar het kan ook gaan om fraude met mest. Dit gaat dan om het creëren van fictieve afzet (de mest wordt alleen op papier afgevoerd). 

De veehouders die zich bezighouden met mestfraude, en wiens betrokkenheid bewezen wordt, riskeren hoge boetes (11 euro per kilo fosfaat en 7 euro per kilo stikstof). Ook kan er op de toeslagrechten gekort worden en wordt het teveel aan afgevoerde mest met terugwerkende kracht in de mestboekhouding bijgeteld. Dat resulteert vaak in een overschrijding van de normen, wat zelfs het behoud van de derogatie in gevaar kan brengen. 

Fraudeonderzoek kost tijd
De NVWA laat weten dat fraudeonderzoek tijdrovend is en dat de bewijslast juridisch lastig sluitend te krijgen is. 'Fraudebestrijding blijft wel onze onverminderde aandacht houden. Of er extra inzet nodig is, is een politieke vraag en dit is dus niet aan de NVWA.'

Recentelijk heeft de NVWA een aantal grote fraudeonderzoeken uitgevoerd. Zo is vorig jaar, naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek bij een intermediair, bij meer dan 40 veehouders, voornamelijk in het zuiden van Nederland, fraude geconstateerd. Momenteel loopt er nog een onderzoek in het noorden van het land, waar vermoedelijk meer dan 30 veehouders betrokken waren bij fraude.

Volgens het BOR zijn er geen concrete aanwijzingen voor mestfraude

Rondetafelgesprek 'Mestfraude'
De commissie Economische Zaken vroeg op 16 mei aan het BOR om een advies te schrijven over het rapport 'Evaluatie Meststoffenwet 2016' van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit dat advies bleek dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor mestfraude in Zuid-Nederland.

Dit is echter niet het enige rapport dat signalen afgeeft van mestfraude (hierboven werden de fraudeonderzoek van de NVWA al genoemd). Naar aanleiding van die signalen houdt de Tweede Kamer op donderdag 22 juni een rondetafelgesprek over mestfraude.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
info 21 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874907/nvwa-beboet-jaarlijks-voor-miljoenen-euro-s][/url]
Als ik het stuk lees zijn er 2 zaken die zijn geconstateerd van de ruim 4000 controles die groot te noemen zijn , de rest ongeveer 700 boetes hebben betrekking op allerlei overtredingen . ik vind het een niet verontrustend getal gezien de strengheid van de regelgeving waarbij een overtreding altijd beboet word hoe gering hij ook is. Het percentage van snelheids boetes is hoger hierbij zijn ook bestuurders die hun rijbewijs kwijtraken en dodelijke ongelukken veroorzaken.
En dan maar schreeuwen dat er gefraudeerd word en zelfs de kamer er word bijgeroepen, wat een onzin.
Abonnee
pietpiloot 22 Juni 2017
klopt helemaal
laats boete gehad een handtekening vergeten
van de 300 transporten 750 euro boete
mest uitgereden op kop aker omgedraaid van buurman
daar een gps signaal en boet 1200 euro
zo kom je wel aan vier miljoen
info 22 Juni 2017
precies pietpiloot voor mijn gevoel overtredingen in de trend van 10km te hard rijden waar we een boete van pakweg 40 euro voor krijgen en een boete zoals jij het verwoord zomaar het 10 voudige , te zot voor woorden dat die ontbrekende handtekening 300 kost , gewoon absurd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden