Inside: Mestmarkt

Weer spelbreker voor uitrijden mest

27 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness

De laatste fase van het uitrijdseizoen voor mest staat op aanbreken. Hoeveel mestruimte is er? Wat gaat het weer doen? En is er voldoende mest? Dat zijn de vragen die op dit moment spelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat aanvankelijk op een zeer vroeg graanoogstseizoen leek uit te draaien, wordt nu door de regen alsnog verlaat. Niet dat eind juli al een zeer laat seizoen is, maar veel oogstmachines staan in de startblokken om aan de gang te gaan. De eerste wintergerstpercelen werden rond de langste dag geoogst en verspreid over het land zijn er al behoorlijk wat wintertarwepercelen geoogst. Toch wordt het verder afronden van de graanoogst door buien geplaagd, waardoor er nog niet veel land beschikbaar is voor het aanwenden van mest.

Het verder afronden van de graanoogst is door buien geplaagd

Intermediairs schatten in dat er nog voldoende mestruimte bij de akkerbouwer aanwezig is om nog een redelijk volume mest in de herfst aan te kunnen wenden. Door het korte voorjaar is toen niet de ruimte benut die wenselijk en gepland was. Het aanbod van mest is groeiende, waardoor alleen het weer spelbreker is voor het op stoom komen van het uitrijden van mest.

Groeiend aanbod rundveedrijfmest
Opvallend is het aanbod van rundveedrijfmest. Daar waar het aanbod een paar weken terug op de bon leek te gaan, is het aanbod in een aantal regio’s toch weer groeiende. Het blijft gissen naar de oorzaak. Wellicht hebben melkveehouders een grotere voorraad aangehouden dan nodig was toen in het voorjaar de afzet van een leien dakje ging. Om niet voor het eigen bedrijf met te weinig mest opgezadeld te zitten, is er mogelijk te vroeg op de rem getrapt.

Houd fosfaatgehalte in de smiezen
Daarnaast valt op dat het fosfaatgehalte in rundveedrijfmest aan het stijgen is. En dat is met alle kringloop- en voerspoorafspraken op z’n minst opmerkelijk te noemen. Waar rundveedrijfmest in grote lijnen een fosfaatgehalte heeft van 1,8-2,0 kilo P, lijken gehaltes van groter dan 2 kilo per ton zeer regelmatig voor te komen. Voor akkerbouwers is dat belangrijk om in te gaten te houden. Naar de oorzaken is het gissen.

De ophaalbijdragen voor alle mestsoorten blijven deze week onveranderd.

De ophaalbijdragen van 2017 in euro per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden